Zelf management en communicatie

Vrijdagochtend.

Marijke is net weg en ik check mijn telefoon.

Via Messenger een berichtje van Carina, moeder van de nieuwe vriend van Janneke

Goedemorgen Maaike, sorry dat ik je op deze manier overval. Ten eerste hoe is het met je, hoorde van Janneke dat je gezondheid je in de steek laat. Ze zegt weinig hoor, alleen als ik ernaar vraag. Mocht ik iets voor je kunnen betekenen, op welke manier dan ook, dan hoor ik het graag.

Waar ik je een berichtje voor stuur, weet jij misschien … en dan haar eigenlijke vraag naar cadeau-ideeën.

Ai! Deze komt binnen. Ik ken haar van gezicht en van 20 jaar geleden. En ze maakt zo heel goed duidelijk hoe lastig het voor Janneke is om iets zinnigs over haar moeders gezondheid te vertellen.

Daar zit je dan met je training en voornemen om helder en duidelijk te communiceren naar je kinderen. Conclusie: dat is wel nodig ook!

Training zelfmanagement

Voor de 1e cursusdag vroeg Sandra waarom ik mee ging doen aan deze training.

Professioneel leer ik dit aan anderen – ook ooit aan Sandra. Ik vind het belangrijk om het heft in eigen hand te hebben en te houden en een eigen plan te kunnen trekken. Ik maak keuzes, plan goed, regel alles, stel grenzen en communiceer helder. In werk en naar cliënten. Zij gaan voor en met mij gaat alles goed.

Voor mezelf en in ons gezin loop ik wel eens ‘spaak’. Ik heb af en toe het gevoel niets goed te doen en weet dat ik (dan) niet duidelijk ben. Zeg maar: niet of nauwelijks communiceer.

Keuzes maken is lastig, ik plan structureel teveel, regel alles te strak, stel vage grenzen en uitdagende doelen en communiceer dit goed. Over van alles en nog wat. Als het maar niet over mezelf, mijn grenzen, beperkingen, pijn, niet kunnen of hulpbehoefte gaat.

Het berichtje van Carina is een goede case voor morgen, de 3e dag van de training. Daar breng ik het in als we onze doelen en resultaten bespreken.

Doel

Je doel formuleren – en smart ook nog – was een opdracht op de eerste dag zelfmanagement. Mijn doel is helder: duidelijk kunnen zijn over mezelf. Privé.

Fijn om er zo mee aan de slag te gaan en goed om aan te kunnen haken, de stof is bekend.

Dacht ik.

Later, als ik de syllabus lees, wordt me bij hoofdstuk 2 al veel duidelijk. Het woord management wordt uitgelegd. ‘Managers doen niet alles zelf … een goede manager werkt samen met anderen, bespreekt problemen en doet dat elke dag weer…’

Ik was bij zelfmanagement kennelijk niet verder gekomen dan het eerste woord: zelf.

Nu betrek ik er het woord – en de betekenis van – management bij. En anderen, mijn kinderen.

Kijkend naar het berichtje van Carina heb ik nog een lange weg te gaan.

Welke stap kan ik vandaag zetten?

E = MC

Energie van gezin = (zelf)management x communicatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *