Grenzen

alleen-op-hulpvraag-te-overschrijden-kerstkeuken-grens

Alles gaat anders, relaxter, rustiger en zeker rommeliger in de kerstvakantie. Een dagje weg, logeerpartijtjes en tussendoor wat achterstallige klussen doen. Ik ben mijn mail aan het opschonen. Deze mail met de titel ‘inspiratie voor kerst’ had ik nog niet gelezen.

… Zoals belooft, hier de recepten van Jacqueline voor een ontspannen, heerlijk kerstmenu. Het gaat nog beter als je alleen maar hoeft aan te schuiven. Veel plezier ermee, goede dagen and best wishes, Barbara

Als bijlage enkele recepten en een ‘Geen Stress met Kerst.docx’. Nieuwsgierig open ik deze. Het bevat tips over de kerstmenu-planning, boodschappen en tijdens de kerstdagen. En een opsomming van alles wat stress kan opleveren. Niks nieuws … of toch wel?

… Voor iedereen is het anders, iedereen heeft ook een ander energieniveau. Zet voor jezelf eens op een rijtje of je ergens tegen op ziet en bedenk dan mogelijke oplossingen. Van te voren bedenken wat je moet, kan en wilt doen, het maken van een realistische planning kan al veel rust geven.

Bewaak je grenzen, zodat je energie overhoudt om lekker te genieten van de feestdagen!

Over een paar dagen is het kerst. Ik maak hoofd- en nagerecht. Voor 12 personen. Iedereen komt hier.

Waar zie ik tegen op?

Mijn stress gaat niet over inkopen doen, recepten, verdeling, planning, voorbereiding etc. Het gaat over controle in de keuken: aandacht, vragen, hulp of juist niet. Gek !!! word ik van voor m’n voeten lopen, vragen stellen, geklets, gelach, verhalen, “oeps, even in de koelkast” en “oh, zal ik even roeren” of “volgens mij moet er wat vocht bij” en kastjes open en dicht met “waar zijn de wijnglazen?”

Hoe kan ik dat oplossen?

Ik wil alleen in de keuken staan en als ik hulp nodig heb geef IK het aan. Kijken of dat lukt. En voor de lol ga ik een mooi rood lint op de grond plakken als grens.

Mijn idee mail ik en ik krijg het volgende terug

Leuk om je mail te lezen met voornemen/doel dat je jezelf gesteld hebt. Om voor het kerstdiner alleen in de keuken te staan. Dit is in die cirkel van invloed gaan, geweldig. Ben eigenlijk heel benieuwd of het jou gelukt is? Denk eerlijk gezegd van wel, een doel dat zo sterk, realistisch gesteld is, prima.

Heel veel groeten en een goed 2015 met nog meer Uitdagingen voor jou en je gezin. Groetjes Jacq.

Barbara vraagt of ik veel rust in mijn keuken heb gehad, lacht om het lint op de vloer en bedacht ‘hopelijk haalt ze die voor de afwas weg’.

Is het gelukt?

Bijna! Belangrijk vind ik dat ik bedacht heb dat dit is wat ik lastig vind.

Hoe het ging?

Met 6 man en 1 hond met 2 auto’s naar mijn broer (logistiek handig ivm ophalen en wegbrengen van opa). Het werd een heel konvooi. Ik raakte even mijn overzicht kwijt toen ‘iedereen’ van alles ging pakken en in de auto zetten. Dan rest slechts een rondje koelkast, keuken en gang (ja, leeg). En 1 belletje naar de andere auto of zij Florès (hond) hadden meegenomen. Een prachtig gedekte tafel stond klaar en alle gerechten konden met een minimale voorbereiding en maximaal plezier geserveerd worden.

Het letterlijke lint heb ik niet nodig gehad

Het idee was al voldoende

Anton noteert als PS

Als ik nou wat ik lastig vind én mijn oplossing deel dan gaat het nog beter …

Waar zie jij tegenop?

Hoe kun jij dat oplossen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *