7 vragen

aan maaike van son

1. Wat doe je?

Ik geef mensen met gezondheidsklachten inzicht in hoe ze hier beter mee kunnen (blijven) functioneren, zowel in werk als privé. Ik coach in en naar die leuke baan die het beste bij je past. Van werk zoeken tot werk leuker maken, juist als je gezondheid je in de steek laat.

2. Wie zijn jouw cliënten?

Mensen met whiplashklachten, gezondheidsproblemen of een chronische ziekte die beter willen functioneren. En de mensen daaromheen: collega’s, leidinggevenden en partners.

3. In hoeverre kun jij je inleven in je cliënten?

Er werden mensen naar mij doorgestuurd die whiplash (klachten) hadden. Dat vond ik lang confronterend (‘wie heeft je dat verteld?’) maar zo kwam ik er wel achter dit mij goed af gaat. Het is fijn werken, er is begrip, herkenning, kennis ook en zeker wel een onzichtbaar lijntje wat je hebt met elkaar. Toen ik voor mezelf ging werken wilde ik me specifiek richten op mensen met whiplash. Dat breidde zich snel uit met mensen met andere gezondheidsklachten en ook gezonde mensen blijven komen en zijn welkom.

4. Waarom ben je gaan doen wat je nu doet?

Mijn overtuiging dat, als ik mezelf eerder was tegengekomen, het makkelijker voor mij was geweest. Dat het niet zo’n gevecht zou zijn ge- weest en ik andere keuzes had kunnen maken. Sinds een auto-ongeval in 1990 heb ik whiplashklachten. Acceptatie van en omgaan met is met de jaren gekomen. In 2011 werd een nieuwe diagnose (o.a. artrose) gesteld met per direct een heupprothese. Nieuwe, andere klachten en beperkingen. En mogelijkheden

5. Wat deed je daarvoor?

Voordat ik mijn eigen ervaringen en mijn eigen gezondheid in durfde te zetten was ik “gewoon” loopbaanadviseur. Dat ben ik nog steeds hoor. Ik begeleid bij loopbaanvragen, re-integratie en outplacement en werk samen met verschil- lende organisaties. Daarvoor ben ik werkzaam geweest in de IT (consultancy, projectmanagement) en had ik een directiefunctie bij een arbodienst. Ik 1998 ben ik een opleiding loopbaanadviseur gaan volgen en verruilde ik deze functie voor een stageplaats bij een re-integratiebureau. Van daaruit heb ik verschillende dienstverbanden gehad en met steeds andere doelgroepen en ja, ook wel leidinggevende- en (project)managementfuncties.

6. Wat deed je daarvoor?

Voordat ik mijn eigen ervaringen en mijn eigen gezondheid in durfde te zetten was ik “gewoon” loopbaanadviseur. Dat ben ik nog steeds hoor. Ik begeleid bij loopbaanvragen, re-inte- gratie en outplacement en werk samen met verschillende organisaties.

7. Wat doen mensen anders “na jou” dan ervoor?

Je zegt het al: ze doen. Gaan anders om met wat er is. Maken keuzes en nemen het heft in eigen handen…. Ja, dat is wel heel veel. Maar dat is het ook vaak.
We kijken naar de situatie zoals deze is en gaan van daaruit verder. Het besef dat je niet kunt kiezen voor de situatie waar je in zit maar wel kunt kiezen voor de wijze waarop je er – vanaf nu – mee omgaat is een hele belangrijke.

“Ik weet hoe het is om ambitie en chronische klachten te combineren, in werk en privé.”

“Alles draait om balans”

 
Maaike van Son is coach sinds 1999. Loopbaancoach. En ze is meer. Want ze heeft een keuze gemaakt voor een duidelijke doelgroep: mensen met whiplashklachten.
Omdat ze merkte dat die opvallend vaak voor haar kozen, als ze een coach zochten.
 
Want als je die klachten hebt, dan is het fijn om gesteund te worden door iemand die het zelf ook kent. En Maaike weet uit eigen ervaring veel over whiplash en hoe je daarmee toch een beetje lekker kunt werken, in een baan die bij je past.
 
Maar het kiezen voor één doelgroep, dat voelt als het uitsluiten van anderen. Dus geen zorgen: ook als je geen whiplash hebt kan Maaike je verder helpen.
 
En om dat aan de wereld te laten weten kwam Maaike naar de studio in Hilversum voor de VIP-videodag van De Videovakvrouw. Waar ze goed voorbereid plaatsnam voor de camera. En dat resulteerde in deze film. Die veel meer zegt dan alles wat je kunt opschrijven over Maaike. Omdat je ziet dat ze positief is, en slim en niet bang om duidelijk te zijn. En er mag ook gelachen worden.
 
Deze film stamt uit 2013. Ik vind ‘m nog steeds leuk, vrolijk en positief. Vandaar dat ik ‘m hier toch plaats. Maaike

wat anderen zeggen over maaike van son

Wat ik het plezierige aan Maaike vind als coach is dat ze me wel serieus neemt maar zeker niet zielig vind. Ze coacht met veel humor, weet juist daardoor dingen bij je voor elkaar te krijgen. Ze weet me te motiveren en leert me mijn beperkingen te accepteren en zelfs om er soms om te lachen. En natuurlijk niet onbelangrijk, ze weet wat een whiplash is en vooral wat het met je doet.

Marieke Diepenbroek

Marieke Diepenbroek

Omdat Maaike haar vak en haar cliënten serieus neemt en goed luistert, ving zij bovendien signalen op die nog door niemand opgemerkt waren. Voor haar waren een aantal van mijn gedragingen en worstelingen blijkbaar herkenbaar. Zij was de eerste die inzag dat met mij wel eens meer aan de hand zou kunnen zijn dan de gevolgen van een whiplash.

Annette van dasler

Annette van dasler

MAG IK JOU OOK HELPEN?

Neem contact met mij op voor de mogelijkheden of een intakegesprek.