Column reuma en werk

COLUMN REUMA EN WERK

Deze column uit het ReumaMagazine (08-2017) kreeg ik toegestuurd. Nog steeds actueel, ik zou ‘m vandaag nog zo kunnen schrijven

De vragenlijst op ReumaMagazine.nl heeft een alleszeggende titel: ‘Werken met RA?

Neem het heft in eigen handen!’

De vragen gaan over jouw werksituatie met belemmeringen en mogelijke verbeteringen en verwijzen naar organisaties die je kunnen ondersteunen om te (blijven) werken. Een goed hulpmiddel om met werk aan de slag te gaan.

Als loopbaancoach krijg ik vragen over werk met de woorden hoe, wie en waar: hoe pak je het aan, wie vraag je en waar begin je? Veelal neemt men de huidige of laatste functie als startpunt. Als je daar je klachten en beperkingen bijvoegt, kom je uit op alles wat je niet meer kunt en denk je in onmogelijkheden.

Ook staat bij veel cliënten werken nog niet op de agenda. Dat is logisch. Want hoe belangrijk werk ook voor je is, als je midden in de diagnostiek zit – je hebt je ziek gemeld of je bent aan het stoeien met medicatie – lijkt werken bijna onmogelijk. Of op z’n minst een behoorlijke uitdaging.

Hoe maak je nu wel de stap naar werk en de omslag naar mogelijkheden in werk? En wie kunnen je daarbij helpen? Om dit samen te onderzoeken, tekenen we een krukje. Een krukje met drie pootjes: gezondheid, privé en werk. Wil je goed kunnen zitten, dan moeten alle pootjes even stevig zijn, maar het is lastig balanceren! Als een van de drie pootjes niet goed functioneert, wordt het geheel instabiel. Je ziekte heeft je hele kruk onderuitgehaald. Vanuit de situatie nu (hoe ziet jouw kruk er uit?) kijken we samen naar wat jij wilt bereiken en wat je nodig hebt om beter te functioneren. En we kijken wie je daarbij kan helpen – op alle gebieden: gezondheid, privé en werk. Zo kunnen we doelgericht, samen met verschillende professionals, aan de slag. En wordt werk in plaats van een stap te ver (weer) een onderdeel van je leven.

Maaike van Son coacht professionals met gezondheidsklachten, zodat zij een nieuwe weg kunnen vinden in hun huidige of nieuwe functie. Maaike heeft zelf polyartrose en whiplash en is als één van de ervaringsdeskundige loopbaancoaches betrokken bij de patiëntenorganisaties P-AL en WSN (www.soncoaching.nl).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *