Recensie Damocles

Mijn vriend Damocles – Leven met een onzekere gezondheid

Lottie van Starkenburg

Over hoe je goed kunt leven met een onzekere gezondheid en je daarbij op weg te helpen.

Een rakend boek dat juist door de afwisseling van Lottie’s eigen verhaal met interviews (leuk, zoveel bekenden) ideeën en handvatten biedt in omgaan en leven met het zwaard van Damocles boven je hoofd. Alle geïnterviewden leven met onzekere gezondheid maar in andere omstandigheden, zijn er op een andere wijze mee omgegaan of ervaren andere onzekerheden. Herkenbaar, confronterend, lerend en zeker ook geruststellend.

Lottie is een kei in zelfreflectie en vragen stellen. Juist haar onderzoekende blik en analyserende kijk op haar eigen proces – met tegenaan lopers, vragen en onzekerheden – maken haar verhaal herkenbaar. Ik werd min of meer chronologisch meegenomen in haar leven en ervaringen met haar gezondheid: artsen, medicijnen, zorg, werk (geen werk), uitval, studie, daten, kinderen, keuzes, financiën, … teveel om op te noemen. De vragen die ze stelt als ze terugkijkt op een periode of specifieke uitdaging maakten me supernieuwsgierig naar de verhalen van anderen.

Met haar open- en eerlijkheid stelt ze zich kwetsbaar op en dat maakt tegelijkertijd krachtig. Ze durft haar mening te geven, eigen keuzes te maken en vragen te stellen. Op deze wijze komen vele, voor haar ook onbekende facetten aan bod. Zoals Lottie zelf aangeeft: ‘Hoe vaak heb ik tijdens een interview niet gedacht: ook dat nog, daar had ik helemaal nog niet bij stilgestaan!

Lottie zou Lottie niet zijn als ze niet alle onzekerheden zou ordenen. Dat helpt haar en ons dus ook in het omgaan met onzekere gezondheid. Het helpt om de oplossing op de goede plek te zoeken en te begrijpen waarom je bepaalde risico’s wilt nemen. Daarmee geeft ze zowel overzicht en als de omvang van onzekere gezondheid weer.

Worden in dit boek de twee vragen die Lottie stelt beantwoord?

  • Hoe kun je bewust en ontspannen leven met een onzeker toekomstperspectief?
    Als antwoord op deze vraag geeft Lottie aan dat er geen simpel antwoord bestaat en dat iedereen dat anders doet. Toch weet ze ook hier een ordening in aan te brengen die je helpt je eigen weg te vinden. En daar heeft ze dan weer enkele fijne vragen voor die je jezelf zou kunnen stellen.
  • Wat zijn, naast de ellende, de mooie kanten van het leven met een onzekere gezondheid?
    Het antwoord op deze vraag is opnieuw een persoonlijk antwoord. En ook hier geeft Lottie een heldere ordening in aan en stelt ze de vraag: waar zit de winst voor mij?

Lottie zet zich in om iedereen die leeft met langdurige aandoeningen een eigen-zinnig leven te laten leiden. Ook met dit boek weet ze te inspireren om anders te kijken naar een leven met onzekere gezondheid.

Een aanrader en inspirerend boek. Niet alleen als je zelf een onzekere gezondheid hebt maar ook voor je gezin, familie en vrienden. Als anders kijken begint met kijken en luisteren naar anderen is dit een mooi begin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *