Vragen over werk en re-integratie

Column Reuma Magazine nr.2 2024

Dagelijks krijg ik vragen over re-integratie en werk. In deze column zal ik er steeds één vraag beantwoorden. Namen verander ik, verder laat ik de vraag zoals deze is gesteld.

Mireille heeft zich bijna een jaar geleden ziekgemeld en mailt deze vraag:

Vraag van Mireille

Mijn werkgever heeft voor volgende week een gesprek ingepland met hem en HR. Het doel is om mij uit te leggen wat me te wachten staat voor spoor 2 en de eerstejaars evaluatie. Volgende maand heb ik een afspraak met de bedrijfsarts om mijn beperkingen en mogelijkheden in kaart te brengen. Waarom is dit?

Antwoord van Maaike

Volgende week staat een afspraak ingepland met je leidinggevende (?) en HR. Fijn! Want zo om en rond einde eerste ziektejaar dienen enkele zaken te gebeuren en zij gaan je uitleggen wat. Een korte schets:

  • Eerstejaars evaluatie

Evaluatie van gemaakte afspraken tussen jou en je werkgever van het afgelopen jaar en is verplicht na 1 jaar ziekte.

  • Bedrijfsarts

Brengt je belastbaarheid en beperkingen in kaart.

  • Arbeidsdeskundige

Onderzoekt (on)mogelijkheden in werk, zowel binnen de organisatie als daarbuiten.

  • 2e Spoor

Als er geen mogelijkheden zijn om terug te keren in je eigen (aangepaste) functie dient een 2e spoor opgestart te worden.

Veel informatie, dus ik heb Mireille direct gebeld. Ze was opgelucht en gaf aan: “Oh, dus dit is standaard, al deze gesprekken.”

Tip

Weet wat je te wachten staat. Er dienen op vastgestelde data zaken te worden opgepakt. Als je weet wat, door wie en waarom kun je je hierop voorbereiden. Voor Mireille is weten dat dit normaal is al een hele geruststelling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *