Terugslag

Hoe ga je daar mee om?

2017! Begin van een nieuw jaar en Geertje reageert enthousiast op mijn eerste mail met opdrachten ‘Ritme en structuur’.

Hoi Maaike, voor jou ook de beste wensen voor dit nieuwe jaar. Ik ben hem super rustig in gegaan, ik had een slechte dag en lag om 23.00 al in bed ennnn heb niks van het vuurwerk gehoord. Als dit geen relaxed jaar wordt weet ik het niet.

Wat ritme betreft al zeg ik het zelf ik ben super goed bezig, ik ga bijna ik zeg bijna maar wel weer 6 dagen in de week met de hondjes op pad. Ons ritme is weer terug. Lekker en ik voel me er echt goed bij. Ik heb zaterdag een nieuwe bril gekocht, nu nog een kappertje maar daar moet ik weer even moed voor verzamelen. Alle kerstspullen vandaag opgeruimd en evengoed met de hondjes buiten geweest. Door het vuurwerk en m’n gestel het weekend er niet van gekomen, maar vandaag er echt tijd voor gemaakt. Was heerlijk!

Ik zie jou volgende week en m’n doel is om dan ook lekker naar de kapper te zijn geweest. Doelen stellen haha. Lieve groetjes Geertje

De volgende dag laat ze me dit weten

Hey Maaike, nou gisteren was inderdaad top, helaas vandaag het tegenovergestelde. Ik heb Inge moeten afbellen omdat ik zo’n pijn heb. Echt verdrietig ben ik er van. Rond 4 uur vannacht begon het en ik ben er vandaag weer helemaal mee aan. Veel paracetamol en m’n bedje. Net als oudjaarsdag. Hoop morgen weer beter. Helaas zijn dit dus de dagen dat ik mij vreselijk gefrustreerd voel …

Zo herkenbaar!

Ben je zó goed bezig. Je eet gezond, neemt op tijd rust, je beweegt voldoende en zegt ‘nee’ tegen of gaat maar eventjes dat leuke feest. Je zorgt goed voor jezelf en wordt hiervoor beloond. Toch?

Terugslag

Waarom zijn er dan toch die dagen of zelfs weken dat het slechter of gewoon slecht gaat?

Een terugslag is niet het resultaat dat je wilt hebben. En – juist omdat het zo goed ging – is je frustratie ook groter en heviger.

Hoe ga je hier mee om?

Neem vandaag zoals het is. Hoe oneerlijk ook, het is niet anders. Voel wat je voelt: frustratie, boosheid of verdriet. Je wilt dit niet en zeker niet nu, maar veranderen of voorkomen is nu niet aan de orde. Vertrouw op het proces. Je kunt weer plannetjes maken en uitvoeren als je je weer beter voelt. Maak van jezelf je eerste prioriteit. Zorg voor jezelf en laat je verwennen. Geef jezelf ruimte en tijd om te kunnen herstellen.

Laat weten hoe je voelt; neem contact op met iemand die dit begrijpt. Spreek dan ook af dat je laat weten hoe het na een paar uur of de volgende dag is. Heerlijk om even tegen iemand ‘aan te klagen’.

Geen ‘to do-list’ of stappenplan. Wel een paar ideeën voor het omgaan met de dagen of uren dat je een terugslag hebt. Welke kun jij toepassen?

Het is alleen maar vreselijk
als je denkt vindt dat het anders zou moeten zijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *