Heb jij al iets leuks gedaan vandaag?

We spreken en appen elkaar regelmatig, Sandra en ik. Twee ZZP’ers en vriendinnen die ‘de week’ en ‘de dag’ doornemen: onze agenda, acties, vragen, de kinderen, de mannen.

Met name hoe wij ons daartussen staande houden, met ons soms lastige lijf en (te) veel leuke plannen. We houden elkaar goed in de gaten met vragen als: ‘Zorg jij wel goed genoeg voor jezelf?’

Sandra vraagt me nu of ik al iets leuks voor mezelf heb gedaan. Ze weet maar al te goed dat dat ‘een lastige’ voor mij is. Die vraag is voor haar net zo lastig, gelukkig. Maar ze is altijd in voor een leuk idee. Daardoor kan ik me hieruit redden door terug te koppen of ‘leuk’ en ‘voor mezelf’ bij elkaar horen of dat het ook gewoon alleen iets leuks mag zijn. Want daar heb ik zat voorbeelden van, elke dag weer.

Maar vandaag krijgt ze van mij een filmpje. Met geluid. Van onze nieuwe huisgenoot.

James

James is een robotstofzuiger, in een superaanbieding gekocht. Ik had hem jaren eerder moeten aanschaffen. James heeft een stevig stemgeluid. Hij maakt herrie en gaat alleen aan als iedereen boven of weg is. Maar dat is ook zijn enige nadeel.

Zo genieten

Heerlijk is het: James schuifelt rond terwijl ik de vaatwasser uitruim en de ontbijtboel klaarzet. Of gaat pas als iedereen de deur uit is aan de slag. Beter gezegd, als ík hem aanzet, ík hem vertel wat hij moet doen en wáár hij dat moet doen. Terwijl ik zelf lekker aan het werk ga, boven op kantoor. En als ik beneden kom is James klaar.

Waarom

Waarom is dat zo genieten? Omdat ik een hekel heb aan stofzuigen? OK, dat hoef ik niet uit te leggen. Stiekem weet ik dat ik het zo fijn vind omdat ik dan weer controle heb en geen hulp hoef te vragen. En hij doet gewoon wat ik wil. Zo. Daar geniet ik van.

Op mijn verzoeken om de stofzuiger naar boven of juist naar beneden te brengen krijg ik geen antwoorden meer als: ‘Jaahaaa’ of: ‘Doe ik zoho’. En ik loop dus ook niet mopperend alsnog zelf te sjouwen of me te ergeren aan pluizen. Controle, zelfstandigheid, een schone vloer en meer tijd en energie voor andere dingen zijn het resultaat!

Mijn antwoord op Sandra’s vraag is: Ja, ik heb iets leuks gedaan vanmorgen, neem hulp aan (James) en heb meer tijd voor leuke dingen. Dus ik zorg goed voor mezelf.

Nieuwe tip

Als je nu denkt: nou, ik ben niet zo van de techniek, dat zal wel duur zijn of: dit is niks voor mij, bedenk dan dat je alle tips of ideeën die je krijgt om beter voor jezelf te zorgen kunt proberen om te zetten in een vorm die wél bij jou past.

Wie of wat is jouw James?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *