Column werken met Whiplash: het roer om

Handleiding

Maaike legt uit hoe je het aanpakt als je whiplash hebt en het roer helemaal om wilt gooien … lees ik.

Een handleiding ‘roer om bij whiplash’? Als in stappenplan of gebruiksaanwijzing? Bestaat dat? Mijn eerste reactie is ‘Nee.’ Maar, klopt dat wel? En, als er geen handleiding is, hoe pak je dat dan aan?

In [verwijzing] staan voorbeelden van [Naam en Naam] die iets heel anders zijn gaan doen èn hoe zij dat hebben gedaan. Ik beschrijf hier mijn aanpak als coach bij een ‘roer om’ wens.

Wat heb je nodig?

De wens om iets anders te gaan doen, de wil om dat te onderzoeken, energie, tijd, geduld, lef en kennis. Vooral zelfkennis.

Vragen

Klassieke vragen die onderzocht worden binnen een loopbaantraject zijn: ‘Wie ben ik?’ ‘Wat kan ik?’ en ‘Wat wil ik?’. Maar, als je een whiplash hebt kan je jezelf en wat je kunt behoorlijk kwijt zijn, word je steeds weer en meer geconfronteerd met dingen die je niet meer kunt en is je werk-toekomst onzeker. Je antwoorden op deze vragen kunnen behoorlijk afwijken van de antwoorden toen je nog gezond was.

Andere vragen zijn: ‘Wat is je doel?‘ ’Wat wil je wanneer bereikt hebben?’ en ‘Wat heb je nodig om daar te komen?’ Al deze vragen zijn als puzzelstukjes van een grote puzzel… 

Kader

Hoe starten we met puzzelen? Met het leggen van de randen… Antwoorden op: ‘Wat is je situatie nu?’ vormen de randen van je puzzel. Denk aan je gezondheid, baan, opleiding, gezin en inkomen. Dit is de huidige situatie en start van je onderzoek.

Onderzoek

Het lijkt makkelijk maar de ‘wie, wat en wil’ vragen zijn – ook voor gezonde mensen – moeilijk te beantwoorden. We starten een onderzoek, afgestemd op wat past en werkt voor jou. Met opdrachten, oefeningen, testen en gesprekken. Zo kom je meer te weten over jezelf; waar je goed in bent, wat je leuk vindt om te doen en kom je op ideeën. Die je vervolgens weer kunt gaan onderzoeken. 

Keuzes

Zijn er veel mogelijkheden dan is het goed om keuzes te maken en misschien ook een plan op te stellen. Een plan klinkt groot maar helpt juist om overzicht te houden en behapbare stappen te kunnen nemen.

Acties

Elke stap telt mee. Elke actie – hoe klein ook – verandert immers iets aan jouw situatie. En verandert dus ook iets aan alle andere onderdelen in je onderzoek; het is een proces dat je misschien wel enkele keren doorloopt.

Gelukkig hoef je niet op je handen te blijven zitten als je nog niet ‘alles’ hebt onderzocht en uitgewerkt. Juist door ‘in de actie te gaan‘ kom je verder.

Resultaten

De resultaten zijn voor iedereen anders. Dat kan een kleine verandering zijn zoals aanpassing in je takenpakket of werkplek zijn tot een grote beslissing als ‘het roer om’ zoals bij [Naam en Naam]. Elke verandering is opgebouwd uit vele kleine stapjes en is voor iedereen verschillend en uniek. 

Mijn aanpak

Alle onderdelen van mijn aanpak: Kader, Onderzoek, Kennis, Keuzes, Plan en Acties zijn puzzelstukken van een puzzel. Iedereen onderzoekt op eigen wijze en kan stoppen als er resultaat bereikt is. Keuzes maken die – voor jou en op dit moment – goed zijn is belangrijk.

Dan kan het best zijn dat je nu kiest voor het volgen van een opleiding of eerst ervaring opdoet als werknemer voordat je voor jezelf start. Als het maar doordachte keuzes zijn.

Dus

Ja, er is een handleiding ‘roer om bij whiplash’. Deze is voor iedereen anders en moet je zelf in elkaar puzzelen. Pas als de puzzel klaar is zie je wat het is. 

Weet: de puzzel is eigenlijk nooit af deze verandert steeds.

Tips

  • Leer puzzelen (of varen)
  • Stel jezelf steeds de vraag: wil ik ergens heen of ergens van weg?
  • Zelfkennis is essentieel: waar je ook heen gaat, je neemt altijd jezelf mee
  • Je hoeft niet overstag te gaan – elke keuze is goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *