BLOGS WERK EN GEZONDHEID

Regelmatig schrijf ik columns voor het Reuma Magazine, P-AL Magazine en Whiplash Magazine. Hieronder zijn deze columns en artikelen en tips over werken met gezondheidsklachten, verzuim en re-integratie te lezen.

Stomme opmerking! Hoe reageer je? Eerder hebben we met elkaar gekeken naar het omgaan met stomme opmerkingen. Bedenk dat je zelf kunt kiezen of je wel of niet reageert. Als je wel reageert, hoe dan?
Een kind. Moet je dat willen als je whiplashklachten hebt? Is het verstandig en kan dat wel? Vragen over whiplash en kinderen krijg ik wel vaker. Nu van Josine. Ze heeft ruim 2 jaar geleden een ongeval gehad en heeft daar tot op heden klachten van.
Werken loont in de zin dat het je weer een plek geeft binnen de maatschappij. Het zorgt voor voldoening, zeker omdat je weer een stukje eigen geld verdient. Je voelt je minder afhankelijk.’ Juist omdat werken met minder gezondheid ‘mijn ding’ is, wil ik over ervaringen van enkele van mijn cliënten schrijven en richt me op starten in een nieuwe baan met een WGA-uitkering.
Kunnen jullie in je hoofd ook veel sneller en meer dan in de praktijk? Tijdens onze staycation deze zomervakantie willen we wat klussen aanpakken thuis. De muren hebben een verfbeurt nodig en er moet flink worden opgeruimd.
Medewerkers verzwijgen chronische aandoening voor werkgever. Uit een onderzoek onder 500 medewerkers en 251 werkgevers blijkt dat 15% van de medewerkers met een chronische aandoening deze niet bekendmaakt bij de werkgever. Onder andere uit angst voor baanverlies ...
Sandra vraagt me nu of ik al iets leuks voor mezelf heb gedaan. Ze weet maar al te goed dat dat ‘een lastige’ voor mij is. Die vraag is voor haar net zo lastig, gelukkig. Maar ze is altijd in voor een leuk idee.
‘Ja we gaan Bing, kom maar!’ Met een zwaai til ik een moe mannetje op en....klats. Ik heb geen idee wat er gebeurt, maar ik kom niet meer voor- of achteruit en verhip van de pijn in mijn heup. We zijn in Artis, samen met Eva en Kees en ik kan me nauwelijks bewegen.
Sporten … ik heb er een haat-liefde-verhouding mee. Waarom? Omdat ik niet zo veel meer kan? Wilde ik meedoen? En zó graag dat ik mijn grenzen niet meer zag?
Waarom? Omdat ik het lastig vind om voor mezelf te zorgen, (duidelijk) mijn grenzen te stellen en ik veel met en voor anderen bezig was. Dus met stip op nummer 1: Plan iedere dag iets leuks voor jezelf, voordat het volstroomt met dingen voor anderen.
Ik ben aan het oefenen en luister goed naar de hulp-vragen die ik stel. Want inderdaad; iemand, jullie en wie wonen hier niet. Nou, dat zullen ze weten! Ik ga vaker om hulp vragen (want ik hoef niet alles zelf te doen) en ik weet ook hoe!
Keuzes maken we constant. In grote beslissingen of een klein kiesmoment. Als je een chronische aandoening hebt is het nét even belangrijker dat je een goede keuze maakt. Maar wat is goed? En wie bepaalt dat? Dat bepaal jij zelf! Hoe? Door te weten wat jij leuk en belangrijk vindt en wat jou energie geeft.
Als moeder word ik regelmatig getrakteerd op uitspraken en kinderkijkjes op ‘onze problemen’. Inmiddels beschik ik over een enorme hoeveelheid voorbeelden die ik regelmatig inzet. Voor mezelf en mijn cliënten.