Vóór je ziekmelding had je geen weet van wat er allemaal komt kijken bij ziekteverzuim. Ná je ziekmelding lijkt het alsof ‘iedereen’ iets van je wil en je ‘van alles’ moet. Zo luidt ook de kop van een artikel over re-integratie: Ziekgemeld? Kom in actie!
Actie?
Ja zeker. Door het feit dat je je ziek hebt gemeld heb je direct te maken met allerlei verplichtingen. Niet alleen afspraken met artsen maar ook afspraken op het gebied van werk en re-integratie. Dat is wettelijk bepaald en niet vrijblijvend. Daar ben jij, samen met je werkgever, verantwoordelijk voor en er wordt een actieve rol verwacht. Van allebei.
En daar gaat het nog wel eens mis. Voorbeelden van vragen die een ziekgemelde medewerker stelt zijn:
- Wat is een arbeidsdeskundige? Volgende week een afspraak. Heb je tips?
- Ik moet het 2e spoor in maar weet niet wat dat is.
- De bedrijfsarts vindt dat ik kan werken maar hij snapt echt niet wat ik heb.
- Mijn leidinggevende nodigt me uit voor teamoverleg, moet ik daar heen?
Dat komt neer op: geen idee, te laat, niet geïnformeerd, onduidelijke afspraken of zelfs niet (meer) in gesprek met de werkgever. Geen kennis, geen grip en zeker geen regie. Situaties die ik regelmatig tegenkom. Hoe kan dat?
Opleidingen voor professionals
Regelmatig zie ik opleidingen voorbij komen met de titels: Regie op verzuim’, ‘Regie op werkvermogen’ en ‘Regie op ziektewet’. Met in de begeleidende tekst zinnen als:
- ‘hoe neemt u regie op een snelle re-integratie?’ en uitleg over de resultaten: ‘u verkrijgt kennis, vaardigheden en inzichten om mensen effectief naar ander werk te begeleiden’,
- ‘met deze opleiding leert u hoe u regie voert tijdens het re-integratieproces van een verzuimende werknemer’ en ‘u leert regie te voeren over de forse geldstromen sociale zekerheid in organisaties en specialiseert zicht tot …’
Of ze nu een seminar ‘poortwachter voor dummies’ hebben gevolgd of een masterclass regievoering, professionals die – in welke functie of rol dan ook – te maken hebben met verzuim en re-integratie beschikken over kennis en laten zich opleiden en informeren. Over wetgeving, te nemen stappen, verantwoordelijkheden, rechten, plichten en financiën. Moet ook wel, het is ingewikkelde materie waarbinnen de laatste jaren veel veranderd is en nog veel veranderen gaat. Waar nieuwe functies worden gecreëerd en nieuwe opleidingen voor worden ontwikkeld.
Doel van alle opleidingen is om in de lead’ te zijn, de regie te kunnen voeren en ervoor te zorgen dat de wet verbetering Poortwachter correct wordt uitgevoerd. En natuurlijk ook dat en dat – door snel en effectief ingrijpen – het verzuim wordt verkort.
Laat je informeren!
Nu ben jij werknemer en hou jij je doorgaans niet bezig met ziekteverzuim (op die enkele leidinggevende of HR-medewerker na). Maar als je je ziek meldt zit je er ineens middenin. Nu hoef je na je ziekmelding natuurlijk geen verzuimprofessional te worden maar je (laten) informeren over de situatie waar je inzit, de te zetten stappen en jouw rechten en plichten hierin, vind ik wel het minste wat je kunt doen.
Als je jezelf informeert over de situatie waar je in zit, weet wie in welke rol en waarom betrokken is en wat je rechten en plichten zijn, krijg je (meer) grip.
Ingewikkeld? Ja en nee. Ja, omdat het gedoe is, moeilijke materie en je je misschien alleen wilt richten op diagnostiek, behandeling en beter worden. Nee, omdat je niet direct alles hoeft te weten, niet alles op jou van toepassing is en er juist voor jou goede opleidingen beschikbaar zijn.
Waar vind je informatie?
Vanuit diverse patiëntenverenigingen bijvoorbeeld zijn er verschillende manieren om kennis op te doen. Denk aan:
- zelfmanagement training (ReumaUitgedaagd!) + link
- website ‘slimopkomenvoorjezelf’, + link
- website ‘samenbouwenaanparticipatie’ + link
- website ‘mijn re integratieplan’. + link
- brochure ‘werkwijzer voor zieke werknemers+ link
- brochure ‘werk en inkomen bij ziekte’ + link
Je vindt hierboven veel informatie en praktische hulpmiddelen. Voor en door ervaringsdeskundigen gemaakt met als doel jou te informeren over wetgeving en wat er van jou verwacht wordt. Om jou te helpen met het bepalen van een goede aanpak, je voor te bereiden op gesprekken en komende acties, maar ook mogelijkheden onderzoeken om weer aan het werk te gaan. Door jouw kennis en ervaring in te brengen kunnen die stappen genomen worden die jij op dat moment nodig hebt. Zo heb jij invloed en pak jij de regie.
Hoe ga jij, samen met die ander, zo goed mogelijk voor elkaar krijgen wat jij wilt bereiken?
Tips
- Blijf werknemer en collega
- Werk samen
- Blijf in gesprek
- Word zelf professional: informeer jezelf en pak de regie
- Breng je eigen kennis en ervaring in
Eigen regie. De beste opleiding voor jezelf.
Jezelf hiervoor aanmelden kan. We starten elke dag.