BLOGS WERK EN GEZONDHEID

Regelmatig schrijf ik columns voor het Reuma Magazine, P-AL Magazine en Whiplash Magazine. Hieronder zijn deze columns en artikelen en tips over werken met gezondheidsklachten, verzuim en re-integratie te lezen.

Van de redactie krijg ik de vraag of de zin ‘het feit dat je bewust iets bij de ander neerlegt’ duidelijk genoeg is? Deze vraag blijft in mijn hoofd hangen. Want ik vind dat juist alle woorden in deze zin iets essentieels zeggen over communicatie.
We woonden deze vakantie een paar weken in een huisje op het strand. Een bekend plekje. Nieuw is dat er op dinsdagochtend een personal trainer komt. Leuk! En iedereen kan meedoen. Ik doe mee...
Kiezen tussen handigheid en reorganisatie. Je redt het wel - met zelfzorg, compassie, humor en hulp - en kunt redelijk doen wat je wilt. Maar wat te doen als er ‘extra’ dingen moeten gebeuren die je er eigenlijk niet bij kunt hebben? Die ‘nu moeten’ maar niet kunnen? Als het je teveel wordt?
‘Ik zou een vacature plaatsen voor hoofd van de afdeling ‘ik doe hier GVD alles’ en eens met het hoofd planning gaan praten’ stel ik voor. We lachen erom. ‘Jij bent de coach’, zegt Ruud. ‘Ja, maar niet de jouwe’ kaats ik terug en weg ben ik.
In de BZTshow, een wekelijks tv-programma waarin wensen van kinderen vervuld worden, deed Bing (10 jaar) iets totaal onverwachts. In de rubriek FF serieus wil hij mij een hart onder de riem steken en vertelt over wat het met hem doet, dat zijn moeder pijn heeft of weleens iets niet kan.
Ben je zó goed bezig. Je eet gezond, neemt op tijd rust, je beweegt voldoende en zegt ‘nee’ tegen of gaat maar eventjes dat leuke feest. Je zorgt goed voor jezelf en wordt hiervoor beloond. Toch? Waarom zijn er dan toch die dagen of zelfs weken dat het slechter of gewoon slecht gaat?
Het is januari en bijna iedereen heeft ze: goede voornemens. De tekst ‘afvallen en meer bewegen’ komt meerdere keren voorbij en iedereen knikt instemmend van ‘ja, dat wil ik ook’. Een mooi voornemen. Dat is het. Maar niet meer en niet minder.
Als Lilian zegt dat ze ‘hoopt dat ze er rekening mee zullen houden’, vertel ik dat zij hier zelf verantwoordelijkheid voor kan nemen. Hoe … dat bespreken we straks.
Als je ergens aan moet waar je eigenlijk niet aan wilt, voel je weerstand en onmacht. Je hebt een beeld van en ideeën over mensen met dit hulpmiddel. Onderzoek je gevoel, check de aannames die je hebt. Zijn ze waar? En - belangrijker nog - kan jij ze veranderen?
Stomme opmerking! Hoe reageer je? Eerder hebben we met elkaar gekeken naar het omgaan met stomme opmerkingen. Bedenk dat je zelf kunt kiezen of je wel of niet reageert. Als je wel reageert, hoe dan?
Een kind. Moet je dat willen als je whiplashklachten hebt? Is het verstandig en kan dat wel? Vragen over whiplash en kinderen krijg ik wel vaker. Nu van Josine. Ze heeft ruim 2 jaar geleden een ongeval gehad en heeft daar tot op heden klachten van.
Kunnen jullie in je hoofd ook veel sneller en meer dan in de praktijk? Tijdens onze staycation deze zomervakantie willen we wat klussen aanpakken thuis. De muren hebben een verfbeurt nodig en er moet flink worden opgeruimd.