Houden ze rekening met mij?

Net een antwoord aan Ineke op Facebook gezet. Zij heeft op mijn eerdere stukje ‘Werken met een chronische aandoening: melden of niet?’ als reactie gegeven: ‘Ik zeg het wél … ik hoop dat er rekening mee wordt gehouden.’

Mijn antwoord: ‘Ineke, probeer steeds zelf helder aan te geven – en te blijven aangeven – wat er speelt (op dat moment) en waar jij (op dat moment) behoefte aan hebt. Dan is het voor de ander duidelijk en heb jij het in eigen hand.’

Melden of niet?

Ik pak mijn spullen in en neem voordat ik ga nog even contact op met Lilian, een cliënte die een spannende sollicitatieprocedure heeft doorlopen Zij stuurt net een bericht: assessment is goed beoordeeld, ze is er als enige doorheen! Top! Nu heeft het bedrijf haar een voorstel gedaan en komende maandag hebben ze hier een gesprek over. Wat moet ze vertellen over haar beperkingen en WIA-uitkering, en hoe? Melden of niet?

We maken een afspraak voor later die dag en bespreken kort enkele zaken die Lilian alvast kan voorbereiden. Ze heeft al eerder gesproken met de juridisch adviseur van de patiëntenvereniging en weet welke vragen ze hem nu nog kan stellen. Wij maken er een arbeidsvoorwaardengesprek van en Lilian bereidt onder andere voor welke zaken zij nodig heeft om goed te kunnen functioneren. De belangrijkste voorwaarde is dat zij zelf haar agenda kan beheren. Wij bespreken vanmiddag hoe ze het gesprek ingaat en hoe ze haar eisen en wensen aan kan geven.

Als Lilian zegt dat ze ‘hoopt dat ze er rekening mee zullen houden’, vertel ik dat zij hier zelf verantwoordelijkheid voor kan nemen. Hoe … dat bespreken we straks.

Tips

Onderweg denk ik na over de tips en schrijf er in mijn hoofd een stukje over. Dan bedenk ik me iets. Wat stom van me. Ik leer het aan anderen maar ga zelf in de fout! Vanmorgen nog, even snel reagerend op een privéberichtje van Eva op WhatsApp.

Wat fijn dat je rekening met me houdt

Eva weet van mijn gezondheid. Na een gezellige damesavond informeert zij bijvoorbeeld de volgende dag hoe het met me is. Dat waardeer ik en laat ik ook weten. Wel moet ik er aan denken dat ik niet (te) laconiek of stoer reageer.

Nu appte ze vanmorgen met de vraag of we meegingen in een taxibusje naar een bruiloft volgend weekend. Waar ik vervolgens kort op reageerde met: ‘Nee, ik wil zelf bepalen wanneer ik ga’, met emoticon en ‘thanks’.. Een behoorlijk botte reactie. Mijn aanname is dat Eva begrijpt dat ik misschien eerder weg wil. Maar is dat ook zo?

Het is fijn dat ze het vraagt. Ze had immers ook – voor mij – kunnen denken dat ik niet mee wil? Of vraagt ze het gewoon, zoals ze het ook aan de anderen vraagt? Nu maak ik het ingewikkeld. Dus ik heb mijn reactie gecorrigeerd in een nieuw appje.

Hiermee heb ik dus voorbeelden van een aanname, een reactie en een tip: Geef helder aan waar jij behoefte aan hebt.

Wie moet – hoe en wanneer – rekening met je houden?

Hoe krijg jij dat voor elkaar?

Deel dit artikel:

Of lees één van deze artikelen:

Afscheid

Afscheid nemen – moeten nemen – van werk is ingrijpend. Of het nu afscheid van je functie, enkele taken, je manier waarop je zaken uitvoerde of je werkgever is, het is en vereist vaak een ingrijpende verandering. En één waar je misschien niet zelf voor hebt gekozen maar waar je – vanwege je gezondheid en klachten die je hebt – toe gedwongen wordt.

Lees verder »

Niet digitaal?

Wilma is casemanager bij een Arbodienst. Ze weet dat ik het leuk vindt om uitdagingen aan te gaan en wil een meneer aanmelden die niet meer terug kan keren in zijn functie. Ze vertelt kort iets over zijn situatie en de organisatie. Wel nog een ding. Geert heeft geen mail … is begeleiding wel mogelijk?

Lees verder »

Incompleet advies

Ivo meldt direct dat hij het niet helemaal eens is met adviezen van de arbeidsdeskundige: “Hoe kan dit? Die man houdt helemaal geen rekening met …” en Ivo beschrijft enkele beperkingen die ik inderdaad niet heb gelezen in het rapport. “Wat nu?”

Lees verder »

Deelschaamte

Dilemma: een feestje, vakantie, fietstocht, familie-uitje of een etentje. Je maakt mooie foto’s en een leuke selfie. Die je enthousiast deelt op insta of facebook. Of … toch maar niet? Is dat herkenbaar? De twijfel? En waar gaat je twijfel dan over?

Lees verder »