Klaar voor de start in een nieuwe baan

Solliciteren is spannend en gaat vaak gepaard met teleurstellingen … kiezen ze tóch voor een ander. Maar eens komt het bericht: ‘Je hebt de baan!’ Verrassend makkelijk kan dat gaan. Als jij past bij de functie en het klikt met een werkgever, dan gaan de gesprekken ‘helemaal niet als een sollicitatiegesprek’. Het zijn dan juist leuke gesprekken. 

Op naar concrete afspraken

Voordat je daadwerkelijk start, wil de werkgever afspraken maken en plant een arbeidsvoorwaardengesprek. Wat komt er aan de orde? Wat wordt er besproken? En vooral: wat kun jij doen om je voor te bereiden?

Arbeidsvoorwaardengesprek

Doel van dit gesprek is dat jullie concrete afspraken maken. Denk aan primaire arbeidsvoorwaarden, zoals passend salaris en duidelijkheid in werkuren, functie-indeling, pensioenrechten, overwerk en onkosten. En aan de secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze variëren per organisatie en soms ook per functie. Voorbeelden zijn: 

 • een auto of fiets 
 • telefoon of laptop 
 • 13e maand 
 • opleiding 
 • collectieve ziektekostenverzekering
 • kinderopvang

Vaak zijn er mogelijkheden om maatwerk te bieden en hier flexibel mee om te gaan.

Tip: onderschat de waarde van secundaire arbeidsvoorwaarden niet. Deze zijn belangrijker dan je denkt. Ze spelen voor de werkgever een steeds belangrijkere rol bij het vinden en aan boord houden van goede werknemers en kunnen voor jou behoorlijke (financiële) voordelen bieden.

Wat is voor jou belangrijk?

Uiteraard een passend salaris. Weet wat passend is, bepaal een bandbreedte.

Als je hebt onderzocht wat jij belangrijk vindt en wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren, heb je al een wensen-en-eisenlijst en daarmee een goede basis.

Tip: hoe ga jij naar je werkplek? Neem eens een andere route of vervoermiddel; dan weet je welke alternatieven er zijn en welke reistijd en -kosten je hebt. Zo kun je onderbouwd aangeven wat jij nodig hebt.

Jouw wensen-en-eisenlijst

Wat kan er zoal op jouw lijst staan? 

 • aantal uren per week
 • werktijden en -dagen 
 • thuiswerk- en reismogelijkheden (eigen auto met parkeerplek voor de deur, reiskosten en -tijd)
 • opleiding
 • zorgverzekering
 • mogelijkheid gemaksdiensten (boodschappen bezorgen bijvoorbeeld) of inkoop extra vakantiedagen


Kijk wat er al beschikbaar is en vraag naar mogelijkheden. Wees daarin creatief en wat brutaal. Als het maar voor jou belangrijk is, je helpt om je functie beter te kunnen vervullen, of je voordeel oplevert.

Aanvullende tips voor het voorbereiden van het gesprek 

 • Neem zelf de regie en oefen het gesprek van tevoren met iemand.
 • Beargumenteer duidelijk: waarom ‘wil’ je iets?
 • Ga uit van jezelf en denk niet voor een ander. Als jij ’s ochtends op een later tijdstip wilt beginnen dan is dat niet raar of onmogelijk. Leg het uit. Vertel wat de winst is voor de werkgever. Als jij later begint, wat levert het hem dan op?
 • Denk in win-win. Als je je uren over 3 dagen per week wilt verdelen omdat je tussendoor rustdagen nodig hebt, kun je dat ook verwoorden met de reden dat je dan door de week je beschikbaarheid spreidt en zo veel mogelijk aanwezig bent.
 • Bedenk bij alles wat jij zelf kunt doen. Een airco kan misschien niet direct warmer maar een vest aantrekken heb je zelf in de hand.

Functie en werkplek

Als de arbeidsvoorwaarden ‘rond’ zijn kom je op je werkplek. Werkt het prettiger als je vrij bent om zelf je tijd en werk in te kunnen delen, maar twijfelt je werkgever? Spreek een proefperiode af en laat zien dat jij je verantwoordelijkheid neemt. Als je het maar aangeeft. Spreek dan bijvoorbeeld af dat jullie maandelijks evalueren en dat je dit onderwerp op de agenda wilt hebben. Dit kan ook voor werktijden bijvoorbeeld.

Werkplek

Neem een kijkje op je werkplek en check het licht, geluid, meubilair en de omgeving. Wat valt je op? Noteer dit kort en bedenk of het past binnen jouw definitie van ‘werkbare werkplek’.

Werkplektips

 • Stel een survivalkit samen.
  Misschien twee: één voor op kantoor en eentje voor thuis. Inhoud?
  Kantoor: wandelschoenen, vest, sjaal, (zonne)bril, oordoppen, voetensteuntje. En opklapbare wandelstok (altijd in m’n auto), (thermo)handschoentjes, pijnstiller, waterfles.
  Thuis: spullen op een vaste plek ken je wel, maar nu komt er een nieuwe routine. Dus: reservesleutel, extra ov-kaart en een oplader. Voor als je echt weg moet en niet alles kunt vinden.
 • Breng je vragen of aanpassingen positief. Niet: ‘Ik krijg hoofdpijn van …’ maar:
  ‘Ik vind het fijn om zelf het licht bij mijn bureau in te kunnen stellen.’
  of
  ‘Ik vind het fijn om zelf de stand van mijn computer, toetsenbord en muis in te kunnen
    stellen op mijn bureau.’
 • Heb je – misschien vanuit je eerdere werkplek – spullen die je werkplek verbeteren? Neem ze mee.

Wat neem jij mee in je survivalkit?

De vraag :’Wat neem jij mee naar je werk?’ stelde ik aan collega coach en arbeidsdeskundige Diana van Tongeren. Zij was kort daarvoor gestart bij een nieuwe werkgever.

Haar antwoord:

Ja, wat zit er in mijn survival kit? Natuurlijk pijnstillers en zakdoekjes, maar daarnaast ook een Ipad omdat schrijven moeilijker is om te doen dan typen. En als ik dan dingen tegenkom die ik moet onthouden of niet wil vergeten, dan is mijn Ipad een mooie uitkomst. Ook belangrijk zijn mijn handschoenen en sjaal, want onder de 10 graden wil ik niet meer zonder mijn handschoenen en sjaal op pad. Dus standaard in de tas. En ja het uiterlijk wil ook wat… dus de koortslip crème mag ook niet ontbreken, want die ligt altijd op de loer en bij de eerste kriebel is het smeren geblazen. Handcrème is ook altijd fijn om in mijn tas te zien liggen, zere handen/vingers kan ik met dan weer een beetje soepel masseren en hopen dat de pijn dan minder gaat worden. En last but not least… een panty! Als het weer kouder gaat worden en je gaat met blote benen op pad is het altijd fijn om een panty aan te kunnen trekken als het opeens toch te koud is. Goed humeur is ook altijd wel te vinden in de kit, wat dat maakt alles net even iets leuker ook al gaat het niet helemaal zoals het hoort.

Je kunt niet alles vóór zijn maar komt met deze tips wel goed voorbereid aan de start.

Wat zit er in jouw survivalkit?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *