BLOGS WERK EN GEZONDHEID

Regelmatig schrijf ik columns voor het Reuma Magazine, P-AL Magazine en Whiplash Magazine. Hieronder zijn deze columns en artikelen en tips over werken met gezondheidsklachten, verzuim en re-integratie te lezen.

Begin van het jaar … met verkoudheids- en griepvirus zijn veel mensen ziek. We kennen allemaal wel die collega die met een ‘onschuldige’ snotneus, hoestend en proestend aanwezig is. Hij is er wel, maar niet helemaal.
Of ik een re-integratietraject wil overnemen van Hugo, mijn collega. Er is geen ‘klik’ en cliënte wil niet met hem verder. Dat is vervelend en het is belangrijk dit snel op te pakken om (verdere) vertraging te voorkomen.
Ik lees de column ‘Stom!’ in een blad en stel de vraag aan mezelf: wat vind ik eigenlijk allemaal Stom! en daar maak ik mijn column van.
Er komt/is een nieuwe app voor parkeren met de gehandicaptenparkeerkaart (GPK). De kaart zal dit jaar gedeeltelijk vervangen worden door de app ‘Parkeren Plus’. Dat is leuk, wil ik mee aan de slag. Maar - zolang deze nog niet landelijk is uitgerold - vond ik het handig om voor enkele plaatsen waar ik regelmatig kom (alvast) een parkeervergunning aan te vragen.
Het fijne van een GPK is dat je dichterbij en op meerdere plekken mag parkeren. Voor mij geeft het meer mogelijkheid om ergens te kunnen komen zonder angst (te) ver te moeten lopen. Echter, je moet er wel wat voor doen.
Babette (43) heeft een hbo-opleiding en had een staat van dienst van bijna twintig jaar toen ze werd aangereden. Van business partner bij een beursgenoteerde organisatie tot ontvanger van een WIA-uitkering. Haar leven is honderd procent anders dan een paar jaar geleden.
Afscheid nemen - moeten nemen - van werk is ingrijpend. Of het nu afscheid van je functie, enkele taken, je manier waarop je zaken uitvoerde of je werkgever is, het is en vereist vaak een ingrijpende verandering. En één waar je misschien niet zelf voor hebt gekozen maar waar je - vanwege je gezondheid en klachten die je hebt - toe gedwongen wordt.
Wilma is casemanager bij een Arbodienst. Ze weet dat ik het leuk vindt om uitdagingen aan te gaan en wil een meneer aanmelden die niet meer terug kan keren in zijn functie. Ze vertelt kort iets over zijn situatie en de organisatie. Wel nog een ding. Geert heeft geen mail … is begeleiding wel mogelijk?
Ivo meldt direct dat hij het niet helemaal eens is met adviezen van de arbeidsdeskundige: “Hoe kan dit? Die man houdt helemaal geen rekening met …” en Ivo beschrijft enkele beperkingen die ik inderdaad niet heb gelezen in het rapport. “Wat nu?”
Dilemma: een feestje, vakantie, fietstocht, familie-uitje of een etentje. Je maakt mooie foto’s en een leuke selfie. Die je enthousiast deelt op insta of facebook. Of … toch maar niet? Is dat herkenbaar? De twijfel? En waar gaat je twijfel dan over?
Onzekerheid en zorgen over je gezondheid kunnen je voorpret en zin in vakantie knap lastig maken. Toch hoeft een vakantie niet per se in het water te vallen door je ziekte. Met goede voorbereiding en juiste instelling kun je toch een fijne tijd van hebben.
Ingrid heeft zich 14 maanden geleden ziekgemeld. Haar werkgever vraagt of ik Ingrid kan begeleiden en stuurt mij het rapport van de arbeidsdeskundige. Advies in dit rapport is: zoek naar andere passende mogelijkheden en start met 2e spoor re-integratie. Als ik Ingrid bel en uitleg waarvoor ik bel, meldt ze direct dat ze niets weet...