Werken met een uitkering

Tips bij het verrekenen

In ‘Als verrekenen een beperking is’ beschreef ik de resultaten van het onderzoek naar hoe mensen de verrekening van loon met een uitkering in de praktijk ervaren. Dat blijkt een structureel probleem. In aanvulling daarop vroeg ik twee financiële experts hoe je je kunt voorbereiden op verrekening van je uitkering met een inkomen op het moment dat je weer gaat werken. Hier de tips van Marjol Nikkels, directeur CS Opleidingen, en Micha Aarts, financieel coach bij Sammen en trainer bij het Nibud.

  1. Het is belangrijk om op tijd je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen zodat je weet waar je je op moet voorbereiden en aan welke knoppen je kunt draaien als dat nodig is. In het beste geval laat je je al financieel voorlichten tijdens de eerste twee jaar van je verzuim. Je kunt de hulp van een financieel coach inroepen om inzicht te krijgen in je financiën.

  1. Vraag de gemeente of uitkeringsinstantie of zij een beeld kunnen geven hoe het verrekenen gaat; wanneer kun je welke actie verwachten, kunnen ze een indicatie van het bedrag geven dat wordt verrekend, hoeveel tijd zit er tussen ontvangst van je salaris of uitkering en de verrekening, enzovoorts. De voornaamste stappen staan ook uitgelegd in de poster ‘Verrekenen bij UWV in begrijpelijke taal’ en ‘Verrekenen bij gemeenten in begrijpelijke taal’ die je vindt op www.loontwerken.nu

  1. Houd er rekening mee dat je een deel van je uitkering mogelijk moet terugbetalen als je (deels) gaat werken. Geef niet alles uit wat er binnenkomt en reserveer – voor de zekerheid – zoveel als mogelijk.

  1. Als het UWV achterblijft met betalingen van een uitkering, dan kan de werkgever soms een renteloos krediet verstrekken. Laat duidelijk vastleggen dat je dit moet terugbetalen en houd er rekening mee. 

  1. Ontvang je van je werkgever eventueel een betaling om te zorgen dat je niet financieel in de problemen komt, dan moet dat absoluut niet in de vorm van loon uitgekeerd worden. Als het wel als loon wordt uitgekeerd, dan verrekent het UWV dit met de uitkering.
    Krijg je van je werkgever bijvoorbeeld opgebouwde overuren uitbetaald als loon, dan wordt dit met de uitkering verrekent.

  1. Op de site van het Nibud vind je de rekentool ‘Van uitkering naar werk’. Het advies van de financieel specialisten is om deze handige tool met een professional in te vullen. Dit rekeninstrument kan behulpzaam zijn om te zien op welke regelingen vanuit de overheid je recht hebt. Het geeft ook inzicht in het inkomen in de huidige situatie en als je weer (meer) gaat werken. https://uitkeringnaarwerk.nibud.nl/introductie

  1. Maak een jaaroverzicht van je financiën. Zo kom je qua uitgaven niet voor verassingen te staan. Nibud heeft een Excel-sheet hiervoor die je vindt op www.nibud.nl/consumenten/jaarlijks-inkomsten-en-uitgaven-plannen/#stap1


  1. Vul het ‘Geldplan beter rondkomen’ in op Startpunt Geldzaken. www.startpuntgeldzaken.nl/lsta/alle-geldplannen/geldplan-beter-rondkomen/

  1. Als je toch in problemen komt, blijf er dan niet mee rondlopen. Vraag iemand in je familie of kennissenkring om hulp als je er zelf niet uitkomt. Een werkgever kan een financiële coach voor je inschakelen en de gemeente heeft vaak een netwerk van professionals en vrijwilligers die je kunnen ondersteunen. Een paar gesprekken helpen vaak al om weer het inzicht en overzicht te krijgen dat je nodig hebt. 

Deel dit artikel:

Of lees één van deze artikelen:

Afscheid

Afscheid nemen – moeten nemen – van werk is ingrijpend. Of het nu afscheid van je functie, enkele taken, je manier waarop je zaken uitvoerde of je werkgever is, het is en vereist vaak een ingrijpende verandering. En één waar je misschien niet zelf voor hebt gekozen maar waar je – vanwege je gezondheid en klachten die je hebt – toe gedwongen wordt.

Lees verder »

Niet digitaal?

Wilma is casemanager bij een Arbodienst. Ze weet dat ik het leuk vindt om uitdagingen aan te gaan en wil een meneer aanmelden die niet meer terug kan keren in zijn functie. Ze vertelt kort iets over zijn situatie en de organisatie. Wel nog een ding. Geert heeft geen mail … is begeleiding wel mogelijk?

Lees verder »

Incompleet advies

Ivo meldt direct dat hij het niet helemaal eens is met adviezen van de arbeidsdeskundige: “Hoe kan dit? Die man houdt helemaal geen rekening met …” en Ivo beschrijft enkele beperkingen die ik inderdaad niet heb gelezen in het rapport. “Wat nu?”

Lees verder »

Deelschaamte

Dilemma: een feestje, vakantie, fietstocht, familie-uitje of een etentje. Je maakt mooie foto’s en een leuke selfie. Die je enthousiast deelt op insta of facebook. Of … toch maar niet? Is dat herkenbaar? De twijfel? En waar gaat je twijfel dan over?

Lees verder »