1. Waarom coach jij mensen met gezondheidsklachten?
Ik ben er zelf net zo één. Ik ondervind dagelijks de gevolgen van een ongeval in 1990 en een latere reumadiagnose. Als iemand mij destijds had ondersteund had ik niet zo’n lang en eenzaam gevecht gevoerd en had ik andere keuzes kunnen maken.
2. Wat doe je?
Ik begeleid in functioneren, werken en re-integratie. De weg vinden in het doolhof van wet- en regelgeving, mogelijkheden om (weer) te werken, hoe om te gaan met beperkingen en een eerlijke WIA-beoordeling. Ik ben verbonden aan enkele patiëntenorganisaties, schrijf columns in magazines en ben als casemanager gesprekspartner bij verzuim- en re-integratievragen van werkgevers.
3. Hoe doe je dat?
Maatwerk want elke situatie is anders. Ik coach naar behoefte en binnen gestelde eisen: kijk naar de situatie, wat nodig is, de vragen die er zijn en waar je tegen aan loopt. Met een helder plan samenwerken om gewenste resultaten te behalen.
4. Wie zijn jouw cliënten?
Mensen die (dreigen) uit te vallen op hun werk, vragen hebben over functioneren en omgaan met beperkingen, weer willen of blijven werken. In eigen of een andere functie. En leidinggevenden met vragen over verzuim of begeleiding van een medewerker. Opdrachten komen van werkgevers, diverse opdrachtgevers/samenwerkingen, UWV, patiëntenorganisaties en ik werk samen met enkele re-integratiebureau’s en arbodienstverleners.
5. Kan je iets over het krukje zeggen?
Ja, dat krukje staat voor balanceren op 3 pootjes: gezondheid, werk en privé. Als het pootje gezondheid dunner wordt of breekt, is het lastig balanceren en kan je lelijk onderuitgaan. Het is mooi om te spelen met dit krukje en de vraag: ”Hoe ziet jouw krukje er uit?” levert veel informatie op.
6. Wat is je achtergrond?
Ik heb een zakelijke achtergrond; ik ben opgeleid als bedrijfseconoom. Heb gewerkt in consultancy en projectmanagement binnen IT en vandaar de overstap gemaakt naar een managementfunctie binnen de Philips Arbodienst. In 1998 ben ik gestart met een opleiding loopbaanadviseur en heb ik mijn directiefunctie verruild voor een stageplek bij een re-integratiebedrijf.
Kennis van wet- en regelgeving is belangrijk. Dus heb ik casemanagement opleidingen gevolgd om verzuim en financiële gevolgen voor zowel werknemer als werkgever mee te kunnen nemen in mijn begeleiding.
7. Waarom is ervaringsdeskundigheid belangrijk voor je?
Durven inzetten van mijn eigen ervaringen heeft jaren geduurd. Binnen het coachen van mensen met whiplash klachten bleek openheid over mijn eigen ervaring krachtig en van meerwaarde, denk bijvoorbeeld aan herkenning en erkenning. Om dit nog beter in te kunnen zetten heb ik ook hiervoor opleidingen gevolgd.
8. Wat is voor jou belangrijk?
Plezier! Ik geniet van verbinding, ontdekken van mogelijkheden, kennis, eigen-wijsheid en regie. Ik ben nieuwsgierig naar de stappen die mijn cliënten kunnen nemen: ontdekken wat wèl kan, gegeven de situatie waar je in zit.
9. Kan je dit samenvatten?
Begrip, kennis en kilometers.