Deze column verscheen in Reuma Magazine no. 3 2025
Dagelijks krijg ik vragen over re-integratie en werk. In mijn column in Reuma Magazine beantwoord ik steeds één vraag. Namen verander ik, verder laat ik de vraag zoals deze is gesteld.
Vraag van collega
Of ik een re-integratietraject wil overnemen van Hugo, mijn collega. Er is geen ‘klik’ en cliënte wil niet met hem verder. Dat is vervelend en het is belangrijk dit snel op te pakken om (verdere) vertraging te voorkomen.
Antwoord van Maaike
Ik stem af met Hugo en haar casemanager. Daarna neem ik contact op met cliënte om af te spreken. Als we elkaar spreken vertelt ze over wat er niet goed ging, haar gezondheidsklachten, wat ze niet begrijpt … en weer over Hugo. Ze zit met haar armen over elkaar en kijkt me boos aan.
Wat kan ik doen? In ieder geval luisteren. Kijken. Nieuwsgierig zijn. Vragen stellen. Weten wat er echt speelt en wat ze nodig heeft in haar begeleiding.
Kan ik haar meenemen?
Dat vraag ik ook. Ik leg het doel van onze afspraak kort uit: dit is jouw situatie en je hebt een keuze in hoe je er mee om gaat. Gaat ze met me mee of blijft ze in de weerstand?
Ik zie haar ontspannen. Armen gaan los. Ze stelt vragen en wil weten wat de – nee onze – volgende stap is. Ik begrijp dat ze er tegenop ziet en dat snap ik ook. Het is nieuw, onzeker en best en spannend. Aarzelend lacht ze als ik aangeef dat het ook heel leuk kan zijn en haar veel kan brengen. We kunnen door.
Tip(s)
- Als je je ziek meldt op je werk geldt Wet Verbetering Poortwachter met rechten en plichten voor werknemer en werkgever.
- Meerdere mensen hebben een rol: collega, baas, artsen, arbodienst, casemanager, arbeidsdeskundige en coach.
- Er worden dingen van je gevraagd die nieuw zijn of waarvan je vindt dat het je herstel tegenwerkt.
- Ken je situatie.
- Stel je vragen: vraag door en vraag gerust nog een keer.
- Blijf in dialoog.
- Luister naar elkaar.
- Laat je adviseren,
- Maak gebruik van de ondersteuning: die is er voor jou!
Én
- Neem je verantwoordelijkheid.