Column reuma en werk

Deze column uit het ReumaMagazine (08-2017) kreeg ik toegestuurd. Nog steeds actueel, ik zou ‘m vandaag nog zo kunnen schrijven

De vragenlijst op ReumaMagazine.nl heeft een alleszeggende titel:

‘Werken met RA? Neem het heft in eigen handen!’

De vragen gaan over jouw werksituatie met belemmeringen en mogelijke verbeteringen en verwijzen naar organisaties die je kunnen ondersteunen om te (blijven) werken. Een goed hulpmiddel om met werk aan de slag te gaan.

Als loopbaancoach krijg ik vragen over werk met de woorden hoe, wie en waar: hoe pak je het aan, wie vraag je en waar begin je? Veelal neemt men de huidige of laatste functie als startpunt. Als je daar je klachten en beperkingen bijvoegt, kom je uit op alles wat je niet meer kunt en denk je in onmogelijkheden.

Ook staat bij veel cliënten werken nog niet op de agenda. Dat is logisch. Want hoe belangrijk werk ook voor je is, als je midden in de diagnostiek zit – je hebt je ziek gemeld of je bent aan het stoeien met medicatie – lijkt werken bijna onmogelijk. Of op z’n minst een behoorlijke uitdaging.

Hoe maak je nu wel de stap naar werk en de omslag naar mogelijkheden in werk? En wie kunnen je daarbij helpen? Om dit samen te onderzoeken, tekenen we een krukje. Een krukje met drie pootjes: gezondheid, privé en werk. Wil je goed kunnen zitten, dan moeten alle pootjes even stevig zijn, maar het is lastig balanceren! Als een van de drie pootjes niet goed functioneert, wordt het geheel instabiel. Je ziekte heeft je hele kruk onderuitgehaald. Vanuit de situatie nu (hoe ziet jouw kruk er uit?) kijken we samen naar wat jij wilt bereiken en wat je nodig hebt om beter te functioneren. En we kijken wie je daarbij kan helpen – op alle gebieden: gezondheid, privé en werk. Zo kunnen we doelgericht, samen met verschillende professionals, aan de slag. En wordt werk in plaats van een stap te ver (weer) een onderdeel van je leven.

Deel dit artikel:

Of lees één van deze artikelen:

Afscheid

Afscheid nemen – moeten nemen – van werk is ingrijpend. Of het nu afscheid van je functie, enkele taken, je manier waarop je zaken uitvoerde of je werkgever is, het is en vereist vaak een ingrijpende verandering. En één waar je misschien niet zelf voor hebt gekozen maar waar je – vanwege je gezondheid en klachten die je hebt – toe gedwongen wordt.

Lees verder »

Niet digitaal?

Wilma is casemanager bij een Arbodienst. Ze weet dat ik het leuk vindt om uitdagingen aan te gaan en wil een meneer aanmelden die niet meer terug kan keren in zijn functie. Ze vertelt kort iets over zijn situatie en de organisatie. Wel nog een ding. Geert heeft geen mail … is begeleiding wel mogelijk?

Lees verder »

Incompleet advies

Ivo meldt direct dat hij het niet helemaal eens is met adviezen van de arbeidsdeskundige: “Hoe kan dit? Die man houdt helemaal geen rekening met …” en Ivo beschrijft enkele beperkingen die ik inderdaad niet heb gelezen in het rapport. “Wat nu?”

Lees verder »

Deelschaamte

Dilemma: een feestje, vakantie, fietstocht, familie-uitje of een etentje. Je maakt mooie foto’s en een leuke selfie. Die je enthousiast deelt op insta of facebook. Of … toch maar niet? Is dat herkenbaar? De twijfel? En waar gaat je twijfel dan over?

Lees verder »