De kleuren van werk en verzuim

Deze column verscheen in P-AL Magazine Lente 2025
In mijn column ‘Uit de praktijk!’ in P-AL Magazine deel ik mijn ervaringen als coach. Gebaseerd op wat ik zoal meemaak, wat me opvalt of wat ik belangrijk vind om te delen.

In deze column: De kleuren van werk en verzuim

Begin van het jaar … met verkoudheids- en griepvirus zijn veel mensen ziek. We kennen allemaal wel die collega die met een ‘onschuldige’ snotneus, hoestend en proestend aanwezig is. Hij is er wel, maar niet helemaal. En als die verkoudheid een griepvirus blijkt te zijn, is 3 dagen later de rest van de afdeling ook ziek. Dan was het fijn geweest als hij zich ziek had gemeld of thuis had gewerkt (als dat kan natuurlijk).

Bij deze klachten gelden heldere adviezen:

  • Ben je ziek? Blijf thuis.
  • Ben je niet ziek maar heb je wel klachten? Werk thuis (als dat kan).
  • Hoest en nies in je elleboog, houd afstand, vermijd contact en denk om goede hygiëne.


We (her)kennen allemaal de vraag: “Kan ik wel of niet aan het werk?” als je je niet OK voelt. Het antwoord is niet altijd helder en zwart-wit. Toch worden in verzuimtermen deze kleuren wel gebruikt. Zo kan werkgever verzuim herkennen en kan hij gericht actie ondernemen.

Verzuim in kleuren

Wit = ziek met een geldige reden, medewerker kan niet werken en blijft thuis.
Zwart = ziekmelding met onterechte reden, medewerker is niet echt ziek. Denk aan ziekmelden nadat een verlofaanvraag niet is goedgekeurd of vanwege een ziek kind.
Grijs = er is sprake van ziekte maar het is wel mogelijk om sommige werkzaamheden uit te voeren. Je overlegt dit met je leidinggevende.

Tot zover de theorie. Ik weet, voorbeelden zijn lastig en geven reden tot discussie. Want ja, wat is ziek en wat niet? Wanneer kan iets wel en wanneer niet? Wie bepaalt dat? Er spelen meerdere factoren en het is zeker niet zwart-wit. Niet bij snotneuzen en al helemaal niet bij chronische klachten als artrose. Daar is nog weleens sprake van roze (verzuim).

Roze?

Ja, ook dat bestaat. Dat betekent dat je wel aan het werk bent maar eigenlijk niet fit (genoeg). Denk aan ‘meer doen dan je kan’. Herkenbaar? Medewerker is er gewoon, maar loopt wellicht op zijn tenen. Er is geen ziekmelding dus het is lastig te herkennen en actie te ondernemen.

Tips voor medewerker:
Reflecteer op je eigen functioneren. Wees eerlijk naar jezelf. Check of je misschien met een roze bril naar je eigen inzetbaarheid kijkt. Wat gaat goed en wat kan beter? Heb je iets nodig? Probeer dat aan te geven.
Ga in gesprek: met je leidinggevende, een collega of coach. Je kunt ook een afspraak plannen met de bedrijfsarts zonder dat iemand dat hoeft te weten.

Tips voor werkgever:
Praat met elkaar, toon echte interesse. Niet omdat het ‘moet’ (functioneringsgesprek) maar gewoon over hoe het gaat. Over wat nodig is om fijn te kunnen werken. Creëer een veilige sfeer waarin een open gesprek mogelijk is. Wees flexibel; misschien is een dagje thuis werken mogelijk, enkele uurtjes vrij of iets later beginnen?

Hoezo roze?

Ik heb geen officiële verklaring voor de kleur roze, misschien van de uitdrukking ‘door een roze bril kijken’? Het is een vrolijke kleur waar ik in ieder geval mee kan spelen. Door een roze bril op te zetten of Tompoucen mee te nemen. Je moet beiden even door het roze laagje heen en het maakt praten over werk zeker gezelliger.

Deel dit artikel:

Of lees één van deze artikelen:

De kleuren van werk en verzuim

Begin van het jaar … met verkoudheids- en griepvirus zijn veel mensen ziek. We kennen allemaal wel die collega die met een ‘onschuldige’ snotneus, hoestend en proestend aanwezig is. Hij is er wel, maar niet helemaal.

Lees verder »

Geen klik of weerstand

Of ik een re-integratietraject wil overnemen van Hugo, mijn collega. Er is geen ‘klik’ en cliënte wil niet met hem verder. Dat is vervelend en het is belangrijk dit snel op te pakken om (verdere) vertraging te voorkomen.

Lees verder »

Stom!

Ik lees de column ‘Stom!’ in een blad en stel de vraag aan mezelf: wat vind ik eigenlijk allemaal Stom! en daar maak ik mijn column van.

Lees verder »

Gedoe met de GPK parkeren app

Er komt/is een nieuwe app voor parkeren met de gehandicaptenparkeerkaart (GPK). De kaart zal dit jaar gedeeltelijk vervangen worden door de app ‘Parkeren Plus’. Dat is leuk, wil ik mee aan de slag. Maar – zolang deze nog niet landelijk is uitgerold – vond ik het handig om voor enkele plaatsen waar ik regelmatig kom (alvast) een parkeervergunning aan te vragen.

Lees verder »