Kinderen. Hek van de dam of geweldig?

Een kind. Moet je dat willen als je whiplashklachten hebt? Is het verstandig en kan dat wel?

Vragen over whiplash en kinderen krijg ik wel vaker. Nu van Josine. Ze heeft ruim 2 jaar geleden een ongeval gehad en heeft daar tot op heden klachten van. Ze is in het voorjaar gestart met opbouw in werken en wil nu op meerdere fronten haar leven weer oppakken. Ze is net 30 geworden en in haar omgeving lijkt iedereen te trouwen en zwanger te zijn.

Wel of niet?
Josine: ‘Ik heb een heel lieve vriend maar dat red ik nooit! Zwangerschap, een baby?’

Een antwoord hierop zal ik haar niet geven. Wel kunnen we kijken naar wat zij nodig heeft om tot een keuze te komen. Haar dromen en plannen voor de toekomst. Zijn ze veranderd door haar ongeval en klachten? Hoe? Kijken in hoeverre en welke plek een gezin en kinderen hier innemen. De gevaren die ze ziet in perspectief zetten. Josine maakt keuzes. Niet ik.

Hoe doe jij dat?
Josine: ‘Hoe doe jij dat?’

Wat? Een gezin ‘runnen’? Dat volgt vanzelf, geef ik aan. Je hebt een hele groep eerstelijns adviseurs al om je heen. Als Josine tegensputtert dat haar vriendinnen allemaal gezond zijn en niks snappen van haar problemen, pakt ze haar tablet en laat enkele sites zien.

We lezen bijvoorbeeld

… als u een kinderwens heeft en u bent getroffen door een whiplash, dan is het zaak om deze kinderwens goed te heroverwegen. Hiermee bedoelen wij natuurlijk niet dat u geen kinderen moet nemen maar mogelijk is enige uitstel misschien raadzaam. Een zwangerschap en natuurlijk ook de bevalling is bij gezonde vrouwen al een zware aanslag op het lichaam, laat staan bij een whiplashslachtoffer. De gevallen die wij kennen laten een verontrustend beeld zien. Niet alleen is de zwangerschap voor vrouwen met een whiplash extreem zwaar, maar ook na de bevalling is het geen pretje.

Het whiplashslachtoffer kan haar eigen kindje niet optillen en zelfs het geven van borstvoeding is extreem belastend. Afkolven doet veel pijn en mochten er complicaties zijn, zoals bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit, dan is het hek helemaal van de dam. Bent u zwanger en heeft u een whiplash, zorg dan voor voldoende hulp vóór en na de zwangerschap…

Stomme tips
Vanuit deze invalshoek zijn we slachtoffer, met problemen en behoefte aan waarschuwingen. Als er al een tip tussen staat is het een stomme: in de praktijk totaal niet haalbaar.

Josine geeft aan dat ze hier niets mee kan. En niks mee heeft. Maar waar zoekt ze wél naar? Waar zou ze wél iets mee kunnen? Op haar tablet verschijnen nu websites over moederschap vanuit de gezonde hoek.

Moeder zijn is geweldig
‘Je bent dol op je kinderen en je zou nooit meer zonder ze willen’ en ‘de lat ligt hoog voor moeders van nu: ze moeten alles kunnen, alles doen en alles zijn.’ Daarnaast teksten als ‘uitputtingsslag en tropenjaren’. En gelukkig ook praktische tips. Over eten koken, lunchtrommeltjes, overblijven, oppas, sporten en dagindeling. Dit spreekt Josine meer aan maar neemt haar vragen en twijfels natuurlijk niet weg.

Tussenweg
We spreken af dat Josine zichzelf tijd gunt om haar kinderwens te onderzoeken en zetten enkele stappen op een rij.

Wat te doen?

 • Geef jezelf ruimte
  Neem de tijd, informeer je en bepaal wat jij belangrijk vindt.
 • Welk beeld heb jij van moeder zijn?
  Realiseer je dat dit beeld in jouw hoofd zit. Het is niet de waarheid
  . Wat is jouw waarheid?
 • Kies mensen uit om mee te praten: vraag om hun mening en mogelijk hulp
  Praat over je vragen en twijfels. Probeer open te zijn over je beperkingen. Met wie ga je in gesprek? Anderen kunnen (ook) moeders met beperkingen zijn.
 • Verbeter je gezondheid
  Probeer stappen te blijven zetten, ook in het omgaan met je beperkingen. Zoek oplossingen in plaats van te kijken naar onmogelijkheden.
 • Wacht niet totdat je het helemaal zeker weet
  Dat weet je namelijk nooit. Elke keuze die je maakt is goed. Deze keuze maak je nú, met de kennis en het gevoel vanuit de situatie zoals die nu is.
 • Loop niet te veel op de zaken vooruit
  Juist met kinderen kun je niet alles plannen en vóór zijn.
 • Trek je eigen plan, dit is jouw leven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *