WEER aan het WERK – Vanuit WGA-uitkering starten in een nieuwe baan

Carlijn: ‘Werken loont in de zin dat het je weer een plek geeft binnen de maatschappij. Het zorgt voor voldoening, zeker omdat je weer een stukje eigen geld verdient. Je voelt je minder afhankelijk.’

Juist omdat werken met minder gezondheid ‘mijn ding’ is, wil ik over ervaringen van enkele van mijn cliënten schrijven en richt me op starten in een nieuwe baan met een WGA-uitkering. Ik stel vragen aan Carlijn, Babette, Lobke en Stephan die allen zijn gestart in een nieuwe baan. Na hun WIA-beoordeling.

Omdat de WIA-uitkering en ‘alles’ daaromheen best ingewikkeld is en elke situatie anders, weet ik dat ik niet compleet kan zijn. En er komen steeds nieuwe aspecten bij, die ik hier alleen kan noemen.

Wat is de WIA? * WIA (wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) is de uitkering die u krijgt als u door ziekte niet of minder kunt werken en 65% of minder van uw oude loon kunt verdienen. U bent ziek, krijgt een ziektewet-uitkering. Als het niet of deels gelukt is om weer aan het werk te gaan dan heeft u na 2 jaar mogelijk recht op een WIA-uitkering. Vindt de verzekeringsarts dat u mogelijkheden heeft om te werken? U krijgt mogelijk WIA/WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten).   WGA % De arbeidsdeskundige kijkt naar uw opleiding, (werk)ervaring, mogelijkheden en beperkingen en beoordeelt wat voor werk u kunt doen en hoeveel u daarmee zou kunnen verdienen (verdiencapaciteit). Het verschil met het loon dat u verdiende voordat u ziek werd bepaald uw arbeidsongeschiktheids-percentage. Dit geeft aan wat u nu niet meer kunt verdienen met werk; het zegt niets over de ernst van uw ziekte.

Nieuwe baan

Op de site kan ik de vraag ‘Wat te doen als ik passend werk accepteer?’ niet vinden. Wel het formulier ‘Doorgeven wijzigingen als u een WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering heeft’. Dat formulier heeft Lobke ingevuld.

Lobke  35 jaar. WGA 36% sinds mei 2016.

Per juli gestart in een functie van 32 uur per week (jaarcontract). Ze heeft na tekenen van dit contract haar inkomsten doorgegeven op het wijzigingsformulier van de UWV site. Deel uit de brief die zij ontving van UWV: …Vanaf 1 juli gaan wij 1 x per 6 maanden uw inkomsten berekenen. De inkomsten waarvan wij voorlopig uit gaan zijn zo hoog dat u waarschijnlijk geen WIA-uitkering meer krijgt over die periode.

Babette ontving van haar werkgever meerdere formulieren.

Babette  44 jaar. WGA 58,6% sinds april 2016.

Heeft per 1 oktober een nieuwe fulltime baan. Ze wil weer lekker aan het werk en vindt het fijn dat ze online haar inkomsten kan doorgeven. Bij haar contractvoorstel ontving ze informatie over pensioen, verzekeringen en vragen over mogelijk eerdere ontvangen uitkeringen. Toen heeft ze haar nieuwe werkgever alsnog op de hoogte gebracht van haar WIA-toekenning.

Terwijl bij Lobke eerder een contractvoorstel werd ingetrokken toen ze open was over haar ziekte, werd de vacature waar Stephan op reageerde juist specifiek aan mij aangeboden als re-integratie mogelijkheid.

Stephan  50 jaar. WGA 62% sinds augustus 2016 en urenbeperking van 20 uur.

Tijdens zijn 2e spoor traject is hij op detacheringsbasis gestart bij een andere werkgever voor 16 uur per week. Tegelijk met beëindiging van zijn dienstverband, ziektewetperiode en toekenning WIA is hij gestart in een nieuwe functie bij deze nieuwe werkgever voor 20 uur per week. Dit paste mooi in elkaar.

Carlijn zit in een heel andere situatie.

Carlijn  39 jaar. WGA 58%.

Vorig jaar gestart in een proefplaatsing voor 6 uur per week; nu een vast contract voor 8 uur.

Met haar contract zit ze onder haar vastgestelde verdiencapaciteit. Brief UWV over vaststelling van de uitkering (naast huidig inkomen): ...Op dit moment werkt u naast uw uitkering. Het is belangrijk dat u blijft werken. Want uw totale inkomsten zijn dan hoger. Laat uw gezondheid het toe? Dan is het belangrijk dat u meer gaat werken. Gaat u meer werken? Dan nemen uw totale inkomsten altijd toe. Dat is goed om te weten.

Ja! Natuurlijk wil ze graag meer werken. Het is gelukt terug te komen en in een super fijne baan, maar 6 tot 8 uur werken blijkt de max. Een herbeoordeling? Die belasting durft ze nog niet aan. Carlijn kijkt met mij mee tijdens het schrijven en vult prachtig aan.

[Carlijn] Tussen wens en werkelijkheid

Beter worden. Een (nieuwe)baan. Niet (langer) afhankelijk van een uitkering. Met beide benen stevig terug op de grond. Terug de maatschappij in, volwaardig en vóóral zelfonderhoudend. Je spiegelt jezelf al snel aan de succesverhalen van ‘hen’ die het gelukt is. Maar dat genereert frustratie en ontneemt je van je eigen succes. Tussen wens en werkelijkheid ligt namelijk nog altijd die – Realiteit.

Maar wie zegt dat jouw realiteit niet even succesvol is? WIA komt, voor velen, na een hele lange weg én niet voor niets. Hoe sterk is het dan om weer terug te komen? Terug in je kracht en op die arbeidsmarkt. Zelfs al is dit maar deels of ‘anders’ dan het geweest is. Ook dat zijn de succesverhalen.

Ook Stephan schrijft mee en grapt: ‘Actueel onderwerp :-)’.

[Stephan] Mijn capaciteiten sluiten naadloos aan bij de behoeften van mijn werkgever (kennis, ervaring, beschikbare uren). Daarnaast is er tijdens ‘proefplaatsing’ gebleken dat ook de match op het persoonlijk vlak met de huidige managers zeer goed is. De werkgever heeft naast het nemen van een stuk maatschappelijke verantwoordelijkheid ook nog eens 2 financiële redenen om met mij in zee te gaan. Door de premiekorting arbeidsgehandicapte werknemer zijn de sociale kosten lager, tevens is er door de no risk polis van het UWV ook geen risico op hoge kosten indien ik toch weer zieker zou worden. En blijf ik dus achter de geraniums weg.

Wat is jouw tip voor mensen die starten in een nieuwe baan? Vraag ik aan Babette, Lobke, Carlijn en Stephan.

[Carlijn] Zorg er voor dat je elke wijziging in contract of inkomsten tijdig doorgeeft via een wijzigingsformulier. Ik meld het ook altijd bij mijn werkcoach UWV. En informeer er naar wanneer ik niet zeker ben of iets gemeld moet worden. Ontvang je ook inkomsten vanuit bv een arbeidsongeschiktheidspensioen meldt dit dan ook. Ook dit wordt gerekend als inkomsten en meegenomen in de berekening werk/uitkering.

[Stephan] Probeer niet Rome in 1 dag te bouwen. Het is spannend en uitdagend om aan een nieuwe start te werken. Maar je bent arbeidsgehandicapt met een reden. De euforie van het nieuwe verbergt de uitputtingsslag die een nieuwe baan is. Houd de balans tussen energiegevers en energienemers goed in de gaten.

[Babette] Blijf in jezelf geloven ondanks de soms vele teleurstellingen. Blijf bij jezelf.

[Lobke] Geeft aan ‘alleen maar clichés te hebben’: Zoek vooral werk dat je leuk vindt, dat is het makkelijkst om vol te houden. En laat je dus niet gek maken dat je nu toch echt maar eens moet gaan werken, in deze situatie is het extra belangrijk werk te doen dat bij je past!

En wees wanneer je start met werken niet te kritisch voor je zelf (hmmm dat breng ik zelf niet altijd in de praktijk maar probeer ik wel..).

[Maaike] Voor jou is het extra belangrijk te weten wat jouw kwaliteiten zijn en wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Dus: ken je kwaliteiten, erken je grenzen en kijk naar mogelijkheden.

Zorg dat je voldoende kennis hebt van jouw situatie. En ga ervoor! Want werken loont. Waarom? Dat is voor iedereen anders. Weet wat voor jou lonend is.

En je hoeft dit niet alleen te doen en ook niet in 1 dag, zoals Stephan aangaf.

Vier heel verschillende situaties, invalshoeken en tips. Ieder met eigen start, werkelijkheid, wensen en resultaten. Er is veel om op te letten en voor iedereen is de invulling en uitkomst ook nog eens anders.

Mijn cliënten zijn echt. Behalve Stephan heten ze anders, zijn ze een beetje ouder of juist jonger en enkele data zijn niet ingevuld. Ik heb ze als coach mogen begeleiden in hun re-integratie en geniet van alle genomen stapjes en stappen.

*Bron www.uwv.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *