Vragen over werk en re-integratie

Dagelijks krijg ik vragen over re-integratie en werk. In deze column zal ik er steeds één vraag beantwoorden. Namen verander ik, verder laat ik de vraag zoals deze is gesteld.

Mireille heeft zich bijna een jaar geleden ziekgemeld en mailt deze vraag:

LEES VERDER

COLUMN REUMA EN WERK

Deze column uit het ReumaMagazine (08-2017) kreeg ik toegestuurd. Nog steeds actueel, ik zou ‘m vandaag nog zo kunnen schrijven De vragenlijst op ReumaMagazine.nl heeft een alleszeggende titel: ‘Werken met RA? Neem het heft in eigen handen!’ De vragen gaan over jouw werksituatie met belemmeringen en mogelijke verbeteringen en verwijzen naar organisaties die je kunnen…

LEES VERDER

Mijn vriend Damocles – Leven met een onzekere gezondheid

Lottie van Starkenburg Over hoe je goed kunt leven met een onzekere gezondheid en je daarbij op weg te helpen. Een rakend boek dat juist door de afwisseling van Lottie’s eigen verhaal met interviews (leuk, zoveel bekenden) ideeën en handvatten biedt in omgaan en leven met het zwaard van Damocles boven je hoofd. Alle geïnterviewden…

LEES VERDER

Werken met een uitkering

Tips bij het verrekenen In ‘Als verrekenen een beperking is’ beschreef ik de resultaten van het onderzoek naar hoe mensen de verrekening van loon met een uitkering in de praktijk ervaren. Dat blijkt een structureel probleem. In aanvulling daarop vroeg ik twee financiële experts hoe je je kunt voorbereiden op verrekening van je uitkering met…

LEES VERDER

Werkgevers en werknemers in gesprek

  Met prima tips om in je oren te knopen voordat je solliciteert of als werkgever een vacature stelt. Aannames en vooroordelen We hebben allemaal vooroordelen en aannames. Waar het gaat over werken met een beperking weten werknemers en werkgevers vaak te weinig van elkaar en het is soms moeilijk om ernaar te vragen.  Reden…

LEES VERDER

Als verrekenen een beperking is

Werk betekent voor de meeste mensen een bron van inkomsten. En meer dan dat. Werk breng ook structuur, sociale contacten en ontplooiing. Maar voor werkenden met een arbeidsbeperking blijkt de combinatie werk en uitkering juist onzekerheid over het inkomen met zich mee te brengen. Dat blijkt uit het grootschalige onderzoek ‘Als verrekenen een beperking is’…

LEES VERDER

Column werken met Whiplash: het roer om

Handleiding Maaike legt uit hoe je het aanpakt als je whiplash hebt en het roer helemaal om wilt gooien … lees ik. Een handleiding ‘roer om bij whiplash’? Als in stappenplan of gebruiksaanwijzing? Bestaat dat? Mijn eerste reactie is ‘Nee.’ Maar, klopt dat wel? En, als er geen handleiding is, hoe pak je dat dan…

LEES VERDER

Inkomen bij ziekte

Als coach van de P-AL word ik benaderd met de meest uiteenlopende vragen. ‘Ik wil minder werken, hoe pak ik dat aan?’ of ‘Hoe kan ik blijven werken met mijn klachten?’ of ‘Ik heb me ziekgemeld, wat nu?’ Vragen die niet snel en makkelijk te beantwoorden zijn en zeker niet met de summiere informatie die…

LEES VERDER

Missers en tips bij beperkte mobiliteit

Checklists …  vast onderdeel van mijn ‘survivalkit’ en hulpmiddelen@work. Vragen als ‘welke route’ en ‘waar parkeren’ zitten in mijn systeem. Hoewel … het gaat ook wel eens mis. En omdat je daar het meest van leert deel ik enkele bloopers. Met tips. Wat is de situatie? In dit geval: soms beperkt mobiel (loop hulpmiddelen zijn…

LEES VERDER

Werken met whiplash

Ze weet wat whiplash is en vooral wat het met je doet. Maaike coacht professionals met een lastige gezondheid. Om aan het werk te komen of te blijven, júist met whiplash. Maaike is gecertificeerd als ervaringsdeskundige. Ze werkt samen met WSN, is als specialist in loopbaanbegeleiding en re-integratie inzetbaar voor vragen over werk en schrijft…

LEES VERDER

Solliciteren met whiplash – hoe effectief zijn financiële regelingen?

In mijn column ‘werken met whiplash – solliciteren’ (Whiplash Magazine 1-2018) stelde ik dat een werkgever niet geïnteresseerd is in welke aandoening je hebt of in wat je niet kunt maar dat een werkgever juist wil weten of er een goede match is met de functie en de organisatie.De vraag ‘Zeg je tijdens een sollicitatiegesprek…

LEES VERDER

Solliciteren met whiplash

Weet jij welke financiële regelingen op jou van toepassing zijn? Voor werkgevers zijn er interessante regelingen om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen of in dienst te houden. Stel dat jij gaat solliciteren, weet jij dan welke dat zijn, wat ze inhouden en of ze ook voor jou gelden? Enkele tips uit mijn…

LEES VERDER

Whiplash … een managementfunctie die start zonder opleiding

Whiplash als managementfunctie? Ja, en een stevige managementfunctie ook. Een functie waar je niet naar hebt gesolliciteerd en waar ook geen opleiding voor bestaat; de opleiding doe je namelijk ‘on the job’. Hoe ik tot deze vergelijking kom? Als je een ongeval hebt gehad en daarbij een whiplash hebt opgelopen, wordt er in korte tijd…

LEES VERDER

WERKEN MET FIBROMYALGIE

Tekst: Maaike van Son, gecertificeerd ervaringsdeskundig coach en specialist loopbaanbegeleiding en re-integratie De vraag: ‘Solliciteren met fibromyalgie… hoe pak ik dat aan? Moet ik eerlijk zijn over mijn beperking? En wanneer vertel ik erover?’ Het antwoord: Solliciteren is spannend en best ingewikkeld. Iets om tegen op te zien omdat je laatste sollicitatie jaren geleden is…

LEES VERDER

Klaar voor de start in een nieuwe baan

Solliciteren is spannend en gaat vaak gepaard met teleurstellingen … kiezen ze tóch voor een ander. Maar eens komt het bericht: ‘Je hebt de baan!’ Verrassend makkelijk kan dat gaan. Als jij past bij de functie en het klikt met een werkgever, dan gaan de gesprekken ‘helemaal niet als een sollicitatiegesprek’. Het zijn dan juist…

LEES VERDER

Van onze coaches

(ONDERKOP) Ziekmelding … hoe pak je regie?  Vóór je ziekmelding had je geen weet van wat er allemaal komt kijken bij ziekteverzuim. Ná je ziekmelding lijkt het alsof ‘iedereen’ iets van je wil en je ‘van alles’ moet. Zo luidt ook de kop van een artikel over re-integratie: Ziekgemeld? Kom in actie! Actie? Ja zeker….

LEES VERDER

Een goed gesprek in de spreekkamer

Communicatie tijdens consult Of ik het nieuwe handboek al had gelezen?, werd me gevraagd vanuit een patiëntenvereniging. ‘Moet je doen hoor, dan ben ik benieuwd naar wat je ervan vindt’. Ik lees dat het handboek bedoeld is om de zorg te verbeteren en zelfmanagement te bevorderen. Prima. Het informeert over de aandoening, gevolgen, behandelmogelijkheden en…

LEES VERDER

Gesprek zonder missers en onbegrip

Gedurende de afgelopen weken heb ik gewerkt aan een boekrecensie en een interview over communicatie voor het Whiplash magazine. Twee dingen die ik nog niet eerder heb gedaan. Ik vind het leuk en leerzaam, omdat ik anders lees en luister, maar natuurlijk ook omdat het gaat over communicatie met je kind, waar ik eerder over…

LEES VERDER

Sporten in een groep

We woonden deze vakantie een paar weken in een huisje op het strand. Een bekend plekje. Nieuw is dat er op dinsdagochtend een personal trainer komt. Leuk! En iedereen kan meedoen. Ik doe mee Als het groepje is verzameld vraagt trainer Frits of ‘iemand iets heeft’, dan kan hij daar rekening mee houden. Had ik…

LEES VERDER

Zomer met een tandje erbij

Kiezen tussen handigheid en reorganisatie Je redt het wel – met zelfzorg, compassie, humor en hulp – en kunt redelijk doen wat je wilt. Maar wat te doen als er ‘extra’ dingen moeten gebeuren die je er eigenlijk niet bij kunt hebben? Die ‘nu moeten’ maar niet kunnen? Als het je teveel wordt? Zo ging…

LEES VERDER

Moet ik dit nu doen?

Een diepe zucht met hulpeloos gebaar. ‘Veel te druk’, zegt Ruud (de verhuurder van mijn kantoor) als ik – in het voorbijgaan en onderweg naar buiten – vraag hoe het met hem is. ‘Ik ben flink aan het bellen en mailen geweest en daar komen allerlei vervolgacties uit voort. Maar … ik weet niet wanneer…

LEES VERDER

Alles kan in de BZT show

In de BZTshow, een wekelijks tv-programma waarin wensen van kinderen vervuld worden, deed Bing (10 jaar) iets totaal onverwachts. In de rubriek FF serieus wil hij mij een hart onder de riem steken en vertelt over wat het met hem doet, dat zijn moeder pijn heeft of weleens iets niet kan. Liefdevol en eerlijk vertelt…

LEES VERDER

Terugslag

Hoe ga je daar mee om? 2017! Begin van een nieuw jaar en Geertje reageert enthousiast op mijn eerste mail met opdrachten ‘Ritme en structuur’. Hoi Maaike, voor jou ook de beste wensen voor dit nieuwe jaar. Ik ben hem super rustig in gegaan, ik had een slechte dag en lag om 23.00 al in…

LEES VERDER

Van goede voornemens naar haalbare doelen … hoe?

Het is januari en bijna iedereen heeft ze: goede voornemens. De tekst ‘afvallen en meer bewegen’ komt meerdere keren voorbij en iedereen knikt instemmend van ‘ja, dat wil ik ook’. Een mooi voornemen. Dat is het. Maar niet meer en niet minder. Voornemens Hoe komt dat toch, dat goede voornemens vaak bij voornemens blijven? Het…

LEES VERDER

Houden ze rekening met mij?

Net een antwoord aan Ineke op Facebook gezet. Zij heeft op mijn eerdere stukje ‘Werken met een chronische aandoening: melden of niet?’ als reactie gegeven: ‘Ik zeg het wél … ik hoop dat er rekening mee wordt gehouden.’ Mijn antwoord: ‘Ineke, probeer steeds zelf helder aan te geven – en te blijven aangeven – wat…

LEES VERDER

Hulpmiddelen@work

Een hulpmiddel? Nee! Hulpmiddelen. Ik denk dat iedereen hier een beeld bij heeft. Of meerdere. Bah, denk ik. Een scala aan niet-leuke, medische, huidkleurige, te grote, lelijke en lastige apparaten voor oude mensen komt voorbij. Wat moet ik daarover schrijven? Over ‘er niet aan willen’, rotgevoel en beeld van onaantrekkelijk? Ik niet Gelukkig heb ik…

LEES VERDER

Ambitieloze bankhanger!

Stomme opmerkingen … en hoe daarmee om te gaan Gesprek met Karin Hoe kwamen we hier nu op? We zijn het gesprek met de verzekeringsarts voor de WIA-beoordeling aan het voorbereiden en wéér brengt Karin die ruzie met haar puberzoon Thomas ter sprake. Hij noemde haar een ambitieloze bankhanger! Ja, zo kwamen we van een…

LEES VERDER

MAG IK JOU OOK HELPEN?

Neem contact met mij op voor de mogelijkheden of een intakegesprek.